Hlavní obsah

Skupina prodejců se rozhodla odstranit z prodeje zboží s HHC, co se dá jíst

Foto: Shutterstock.com

Bonbony s HHC, ilustrační snímek.

Reklama

Prodejci produktů s kanabinolem HHC ze dvou asociací se rozhodli odstranit ze svých prodejních míst zboží s touto látkou, které se dá jíst. Skupina obchodníků stáhne výrobky do konce tohoto týdne, zjistila agentura ČTK.

Článek

Informaci o produktech s HHC potvrdil zástupce prodejců a šéf Asociace bezpečných prodejních automatů Vojtěch Ulman.

Prodejce ke stažení produktů vyzval před nedávnem národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS).

Za poslední rok skončila v nemocnicích po požití výrobků s HHC asi stovka dospělých a dětí. Vláda by ve středu mohla jednat o řešení situace.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na sociální síti X v úterý uvedl, že jeho cílem je zařadit HHC na seznam zakázaných látek, a pokud ho vláda ve středu podpoří, příští týden jí předloží příslušné nařízení.

Extrakty konopí. Co je THC, CBD a HHC?

Konopí v sobě má desítky kanabinoidů.

  • Tetrahydrokanabinol (THC) je hlavní psychoaktivní látkou v konopí a je v něm nejvíce zastoupeným kanabinoidem. V Česku je pěstování látek obsahujících více než jedno procento THC zakázané.
  • Kanabidiol (CBD) je po THC nejvíce zastoupenou látkou v konopí. Na rozdíl od THC není psychoaktivní. Jeho prodej je legální, syntetizuje se z něj i HHC.
  • Hexahydrokanabinol (HHC) je v malé koncentraci v konopí, může se ale syntetizovat i z kanabidiolu (CBD) jako tzv. polosyntetická droga.

Zapsání mezi zakázané látky požadují také vládní lidovci.

Vobořil naopak vidí řešení v urychleném přijetí projednávané novely o návykových látkách s regulací méně rizikových psychomodulačních látek, mezi které by měly patřit HHC či kratom. Prodávat by se mohly jen s obsluhou, ne v automatech. Děti a mladí do 18 let by si je nemohli koupit. Zakázaná by byla reklama.

Reklama

Doporučované