Hlavní obsah

Želé či sušenky. Obchodníci cílí na dospívající další neregulovanou drogou

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

HHC bylo poprvé syntetizováno v minulém století, na popularitě získalo v roce 2023. Může mít i podobu želé bonbonů.

Reklama

Mezi mladými Čechy získává na oblibě nová droga HHC. Jde o jednu z látek obsažených v konopí a nabízí ji desítky webů a obchodů, třeba i v podobě želé medvídků. Dlouhodobé dopady na zdraví jsou ale podle odborníků neznámé.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Výrobci nových syntetických a polosyntetických drog, známých také jako „designer drugs“, často využívají skulin v zákonech.

„Designer drugs jsou snadno dostupné a masivně vyráběné, jejich účinky jsou však neznámé,“ říká pro Seznam Zprávy adiktolog Tomáš Jandáč z dětské ambulance Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Mimo jakoukoliv regulaci tak v současnosti stojí například prášek kratom, jehož účinná látka je podle odborníků opiát.

Posledním z řady obdobných produktů je HHC, jedna z látek obsažených v konopí. „Poprvé bylo syntetizováno v minulém století, nicméně se jeho užívání zpopularizovalo až v minulém roce,“ vysvětluje Jandáč.

„Existující studie jsou zatím spíše popisné, zkoumají zvlášť chemickou podstatu látky. Dlouhodobé účinky užívání nejsou známé, ohledně krátkodobých se výzkumníci opírají čistě o zkušenost uživatelů,“ pokračuje.

Uživatelé, o nichž mluví, většinou HHC srovnávají s THC, tedy hlavní psychoaktivní látkou v konopí. „Takovej stav, kdy jsem si připadal zhulenej a vlastně jsem jakoby nebyl,“ svěřuje na webu jeden z nich. Nežádoucími účinky bývají suché oči, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku či zvýšená chuť k jídlu.

Zákaz podle Vobořila nic neřeší

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost začalo HHC sledovat loni v říjnu.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil soudí, že nemá smysl výrobky s hexahydrokanabinolem zakazovat. „Každý rok vzniká něco nového a seznam zakázaných látek může být nekonečný. Když jich bude deset tisíc, kdo to bude kontrolovat?“ ptá se.

Představu, že po zákazu problém zmizí, považuje za lichou. „Některé státy HHC rovnou zakázaly, ale já doporučil ministrovi seznam zakázaných látek nerozšiřovat bezhlavě. Dávám přednost přístupu Světové zdravotnické organizace, která látku zařadila do sledovaných,“ nastiňuje Vobořil.

Extrakty konopí. Co je THC, CBD a HHC?

Konopí v sobě má desítky kanabinoidů.

  • Tetrahydrokanabinol (THC) je hlavní psychoaktivní látkou v konopí a je v něm nejvíce zastoupeným kanabinoidem. V Česku je pěstování látek obsahujících více než jedno procento THC zakázané.
  • Kanabidiol (CBD) je po THC nejvíce zastoupenou látkou v konopí. Na rozdíl od THC není psychoaktivní. Jeho prodej je legální, syntetizuje se z něj i HHC.
  • Hexahydrokanabinol (HHC) je v malé koncentraci v konopí, může se ale syntetizovat i z kanabidiolu (CBD) jako tzv. polosyntetická droga.

Automaty, online a gumové bonbony

Adiktolog považuje HHC za rizikové, například kvůli nadužívání, případně kombinování s psychoaktivními léky na předpis či alkoholem.

Nebezpečí spatřuje rovněž v čistotě produktu. „Často se prodávají jako sběratelské předměty, kupující tak nemá jistotu, jestli je produkt kvalitní či jak byla látka syntetizována. V mnohých můžou být například plísně,“ říká k nabízenému zboží.

To je navíc poměrně dostupné – kromě obchodů i v automatech či na internetu. Stačí jen odsouhlasit, že dotyčnému bylo 18 let.

Foto: Sára Němcová

HHC je oblíbený v jedlé formě, například jako želé či sušenky.

„Považuji za nebezpečné, že jsou HHC a další nově vznikající drogy distribuované dětem a mladistvým, navíc ve velmi přitažlivé formě želé bonbonků,“ říká Jandáč s tím, že to považuje za úmysl prodejců. „Alkohol ani tabák nemůžete cílit na děti, ale tyto látky jsou v právním vakuu.“ Bonbony s HHC mají například podobu kostek, ale i gumových medvídků, na pohled k nerozeznání od těch obyčejných.

Na líbivá balení odborníci upozorňovali i například u donedávna neregulovaných nikotinových sáčků či jednorázových elektronických cigaret.

Jandáč varuje i před používáním coby dostupné substituce marihuany. „Pokud lidé přejdou z marihuany na HHC, nevyřeší to příčinu, kvůli které s drogou vůbec začali,“ vysvětluje.

Podobný sentiment prý jen nahrává výrobcům. „Je to účinný marketing. Nikotinové sáčky výrobci zprvu také představovali jako prostředek ukončení nikotinové závislosti a víme, jak to dopadlo.“

Debaty o legalizaci

Expertní skupina protidrogového koordinátora pracuje na dvou návrzích zákona.

Ten první chce HHC či kratom zařadit na seznam přísně regulovaných látek. „Budeme například nejspíš proti tomu, aby se psychomondulační látky daly pořizovat z automatů,“ uvádí Vobořil.

Druhý návrh pak počítá s legalizací marihuany. Slibuje si od toho nejen větší kontrolu, ale také miliardy na daních do státní kasy. Vobořil už dříve řekl, že by byl rád, aby zákon začal platit příští rok v lednu.

„Nemyslím si, že by seznam psychomondulačních látek Sněmovnou neprošel, druhý návrh však může narazit,“ připouští. „Mám také obavy, že budu muset oba návrhy prosazovat ve stejný čas,“ přiznává.

„O HHC nemáme dostatek informací, ale marihuana se zatím v porovnání s ním zdá lepší. Po legalizaci bude marihuana známější a výrazně levnější. Myslím, že HHC se dostane do útlumu,“ míní Vobořil.

Tomáš Jandáč se k legalizaci staví skepticky. „Osobně jsem proti, ale dokážu si představit, že by syntetické drogy nebyly tak protežované. Neříkám ale, že je to dobře,“ uzavírá.

Legalizace marihuany

Prodej marihuany a její rekreační užívání jsou legální v sedmi zemích světa. Loni v prosinci se Malta stala první evropskou zemí, která do své legislativy včlenila legalizaci pěstování a užívání marihuany pro vlastní potřebu. Povolení rekreačního užívání marihuany zvažuje nyní například Německo.

Čechů podporujících zlegalizování marihuany přibývá. Podle průzkumu společnosti Behavio se pro zmírnění či uvolnění zákonných podmínek týkajících se konopí vyslovilo 64 procent respondentů, čtvrtina lidí by současnou legislativu ponechala a tři procenta zpřísnila. K regulovanému prodeji marihuany lidem starším 18 let se přiklonilo 76 procent oslovených.

Reklama

Doporučované