Hlavní obsah

Desetina mladých kuřáků v Česku holduje e-cigaretám, některým není ani 12

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Reklama

Elektronické cigarety zažily rozmach. Fenoménem poslední doby se staly ty jednorázové. Barevný design a paleta příchutí láká na bezpečnější alternativu pro aktivní kuřáky. Velké části uživatelů je podle odborníků pod 18.

Článek

Podle loňského Národního výzkumu tabáku a alkoholu v České republice začíná přes 6 procent kuřáků aktivně kouřit dřív, než dosáhnou 15 let věku.

Nejpočetnější skupina pak po nikotinových výrobcích poprvé sáhne mezi 15. a 19. rokem.

Až desetina z nich přitom pravidelně používá elektronické cigarety, v poslední době často jednorázové.

Zatímco podle výrobců jde o méně škodlivou alternativou pro aktivní kuřáky, odborníci tvrdí, že často fungují naopak a část mladých lidí si skrze ně buduje nikotinovou závislost.

„Víme, že velká část lidí, kteří je používají, je mladší 18 let, někteří mají i pod 12 let. Je to v podstatě takový pokus na lidech, na mladých,“ řekl Seznam Zprávám přednosta Plicní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Vladimír Koblížek s tím, že mladí lidé jsou ti nejzranitelnější.

Dlouhodobé efekty e-cigaret zatím jsou - i přes intenzivní výzkum v posledních letech - spíše neznámou.

Méně škodlivá neznamená zdravá

Pneumolog Koblížek považuje za důležité neustále zdůrazňovat, že e-cigarety rozhodně nejsou zdravější.

To potvrzuje i nedávno zveřejněná studie londýnské King's College. Britští vědci uvedli, že při použití elektronických cigaret se sice do těla dostává méně škodlivých látek, riziko ale podle nich není nulové.

„Důkazy jsou zatím limitovány pouze na krátkodobé a střednědobé efekty. Musí přijít další studie, které se budou zabývat efekty dlouhodobými,“ napsali ve shrnutí.

Studie King's College zmiňuje u mladých kuřáků v souvislosti s elektronickými cigaretami oblibu příchutí, jako je například mentolová, u nichž není zřejmé, zda jsou zdravotním rizikem.

„Aromata zatím nejsou pro toto použití dostatečně prozkoumána. Nevíme, co udělají v plicích a zvlášť potom v plicích mladého člověka. Ze světa máme případy velkého poškození plic i smrti,“ vysvětlil Koblížek z Všeobecné fakultní nemocnice.

Právě nejrůznější příchutě jsou ale podle odborníků jednou z příčin oblíbenosti mezi dětmi.

„Stojí za tím i propagace na sociálních sítích,“ přidala další z možných aspektů Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku.

„Jestli je to návykovější, nebo ne, nelze říci, ale předávkování nikotinem touto cestou asi nehrozí,“ dodala lékařka, která se léčbě závislosti na tabáku věnuje od 80. let minulého století. První příznaky by nicméně podle ní každého od dalšího užívání odradily.

Nikotinové sáčky

Trochu mimo pozornost dosud podle Králíkové stály takzvané nikotinové sáčky.

Jejich použití je přitom ještě jednodušší než u e-cigaret a může být nebezpečnější. „Jsou u nich častější případy předávkování nikotinem, protože se vstřebává rychle přes ústní sliznici,“ přiblížila.

V Česku navíc - na rozdíl od jiných tabákových výrobků - dosud nepodléhají regulaci, a tak si je mohou koupit i děti.

Ministerstvo zdravotnictví začátkem srpna informovalo o návrhu vyhlášky, který by měl omezit obsah nikotinu v sáčcích a znemožnit k nim přístup nezletilým.

Obsah nikotinu

Běžná cigareta obsahuje zhruba 8–10 miligramů nikotinu. Doplňovací elektrické cigarety mohou obsahovat od 0 do 20 mg. Maximum 20 mg platí i pro jednorázové e-cigarety a s tímto obsahem se prodávají nejčastěji. Obdobně i nikotinové sáčky obsahují do 20 mg nikotinu, ale prodávají se i sáčky s větším obsahem a různými příchutěmi. Objem nikotinu, který uživatel vstřebá, pak nehledě na jeho počáteční objem závisí hlavně na způsobu použití.

Reklama

Doporučované