Článek
Americké drama Medvěd, české odnože reality show jako Hell’s Kitchen či Ano, šéfe Zdeňka Pohlreicha. Pořady o vaření a seriály z restauračních kuchyní bývají konstantou televizní zábavy. Jak ovlivnily náš jídelníček? A jaká byla česká zvláštnost kulinářských pořadů?
„Že se v nich objevují tak hojně celebrity,“ myslí si historik jídla Martin Franc, který o vaření debatuje ve speciálu podcastu Kulturák na festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. „Dřív to bylo často i na úkor kvality. Vystupovali v nich lidé, kteří ve svém občanském životě třeba ani nikdy nevařili.“ Franc zmiňuje Hanu Hegerovou, Jiřinu Bohdalovou vařící čínu nebo Evu Pilarovou připravující kuřecí roládu.
Televizní zábava spojená s jídlem se postupně vyvíjela, kromě jiného také s tím, jak se zlepšovala kvalita a dostupnost surovin na vaření, připomíná Franc.
Kromě historického exkurzu debatující probírají i současné seriály jako americký Medvěd s Jeremym Allenem Whitem v hlavní roli. Podle publicistky Táni Zabloudilové měl na slavný seriál velký vliv Američan Anthony Bourdain, autor knihy Důvěrnosti z kuchyně. „Ukázal tu backstage se všemi problémy a s tím, co to obnáší, když chcete být šéfkuchař, jaký život vedete. Najednou všichni viděli další možnosti, že o jídle se dá mluvit způsobem, jakým se to do té doby nikdy nedělalo,“ vysvětluje Zabloudilová.
Element dramatu ale do současné televizní zábavy o vaření může přinášet i jistá dekadence, která se pojí s luxusní gastronomií. Při každém velkolepém odhalení jídla v reality show či dramatu z drahé restaurace může divák někde vzadu v hlavě pocítit, že „na druhé straně planety jsou lidé, kteří nemají co jíst. Z toho automaticky vzniká tenze“, myslí si publicistka.

Publicistka Táňa Zabloudilová debatuje o seriálech z kuchyní ve speciálním vydání podcastu Kulturák na MFDF Ji.hlava.

Doplňuje ji historik jídla Martin Franc. Specialitou českých pořadů o vaření byly časté návštěvy celebrit.

Kulturák o vaření s Táňou Zabloudilovou a Martinem Francem na MFDF Ji.hlava.

Publikum přidávalo tipy na nejlepší seriály o vaření.
Ovlivnily televizní pořady to, jak jíme, nebo je to naopak? Ve které zemi nejlépe vyprávějí příběhy o vaření? Poslechněte si jihlavský Kulturák na téma kuchyně a televize.
Kulturák
Rozhovory s osobnostmi i rozbory kulturních fenoménů. To je Kulturák, podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv, který moderuje Jonáš Zbořil. Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.
Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš měl se svými hosty bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Podcast Kulturák s Jonášem Zbořilem.














