Hlavní obsah

Twitter dostal další zásah, unikla část zdrojového kódu a jeho hodnota klesá

Foto: kavi designs, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Část zdrojového kódu Twitteru unikla na internet. Na vině by podle Muska mohl být některý z propuštěných zaměstnanců, po kterém firma usilovně pátrá. Sám Musk přitom plánoval část kódu zveřejnit.

Článek

Pravděpodobně až několik měsíců byla na internetu volně dostupná část zdrojového kódu sociální sítě Twitter, kterou minulý podzim koupil miliardář Elon Musk. Zdrojový kód je základním počítačovým kódem, na kterém celá sociální síť funguje a který zajišťuje její chod. Na únik upozornily v neděli New York Times.

Vedení Twitteru se podle zdrojů New York Times o úniku zdrojového kódu dozvědělo teprve nedávno. Minulý pátek však kontaktovalo platformu GitHub, na které byl kód zveřejněn se žádostí o jeho stažení a upozorněním na porušování autorských práv. GitHub, který slouží jako platforma pro vývoj a údržbu softwarů, žádosti ještě ten samý den vyhověl a kód zmizel.

Hlavními podezřelými jsou podle NYT bývalí zaměstnanci Twitteru, podle data zveřejnění kódu pravděpodobně někdo, kdo byl propuštěn již minulý rok. To je ale poměrně početný dav lidí. Po přebrání Twitteru Elonem Muskem bylo totiž propuštěno nebo raději dobrovolně odešlo asi 75 procent ze 7500 původních zaměstnanců.

Uživatel, který na GitHub kód zveřejnil, na platformě vystupuje pod uživatelským jménem FreeSpeechEnthusiast (Příznivec svobody projevu). To je pravděpodobně přímý odkaz právě na Elona Muska, který sám sebe nazývá „free speech absolutist“, tedy absolutista svobody projevu.

Podle informací NYT se Twitter již pustil do vyšetřování a zároveň podal žádost ke kalifornskému soudu, aby společnosti GitHub nařídil identifikovat osobu, která kód sdílela, a současně všechny další osoby, které si ho z platformy stáhly.

Únik kódu vzbuzuje obavy ohledně bezpečnosti Twitteru pro jeho uživatele, mohl by být totiž použit k získání citlivých uživatelských dat nebo případně až k likvidaci celého webu.

Musk plánoval část kódu zveřejnit sám

Celé „haló“ kolem úniku i reakce Twitteru ale působí poněkud přehnaně, protože majitel sítě Elon Musk nedávno sám prohlásil, že kód v omezeném rozsahu zveřejní.

Únik kódu tak byl odhalen pouze několik dní před tím, než Musk plánoval zveřejnit tu část kódu, která je zodpovědná za algoritmus, jenž doporučuje tweety jednotlivým uživatelům. To bylo naplánované na 31. března a účelem bylo podle Muska algoritmus zjednodušit a zdokonalit, aby doporučoval zajímavější obsah. Aktuální algoritmus prý není dostatečně interně pochopen a navíc je složitý, Musk si tedy od zveřejnění sliboval, že uživatelé Twitteru odhalí některé z chyb a nedostatků.

„Poskytnutí transparentního kódu bude zpočátku neuvěřitelně trapné, ale mělo by vést k rychlému zlepšení kvality doporučení. A co je nejdůležitější, doufáme, že si získáme vaši důvěru,“ uvedl Musk na Twitteru.

Další ze série neúspěchů

Společnost Twitter je od svého odkoupení miliardářem Elonem Muskem čím dál častějším tématem, hlavně kvůli dlouhé řadě problémů, které se s Muskovým vedením pojí. Z firmy totiž odešla nebo byla vyhozena řada klíčových zaměstnanců, mimo jiné celé tiskové oddělení. Média tedy nemají koho kontaktovat. Na oficiálním tiskovém e-mailu je navíc nastavená automatická odpověď – smajlík ve tvaru hovínka.

Hodnota Twitteru navíc klesla o více než polovinu. Z původních 44 miliard dolarů, za které Musk společnost minulý říjen odkoupil, spadla jeho hodnota na 20 miliard. Zbývajícím zaměstnancům to Musk oznámil hromadným e-mailem, uvádí agentura AFP. V e-mailu mimo jiné uvádí, že se společnost kvůli významným finančním potížím v jednu chvíli ocitla téměř v bankrotu.

Reklama

Doporučované