Hlavní obsah

USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: J. Lekavicius, Shutterstock.com

Vůz čínského výrobce elektromobilů BYD. Ilustrační snímek.

Bílý dům již koncem února oznámil, že USA se rozhodly prošetřit, zda dovoz automobilů z Číny nepředstavuje hrozbu. Agentura Bloomberg píše, že administrativa příští týden oznámí cla na dovoz tamních elektromobilů.

Článek

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje zavedení cel na dovoz elektromobilů z Číny. Informovala o tom v pátek agentura Bloomberg, podle níž krok oznámí vláda příští týden. Ochranná opatření se mají týkat i baterií či solární techniky.

Bílý dům již koncem února oznámil, že Spojené státy se rozhodly prošetřit, zda dovoz automobilů z Číny nepředstavuje hrozbu pro národní bezpečnost. Důvodem vyšetřování je podle něj skutečnost, že automobily shromažďují velké množství citlivých údajů o řidičích a pasažérech a využívají své kamery a senzory k zaznamenávání informací o americké infrastruktuře.

Nyní se podle agentury Bloomberg schyluje k zavedení cel plánovanému patrně na příští úterý. Vedle představení nových cel by měla Bidenova administrativa oznámit zachování řady existujících cel, která mají ochránit americké firmy a tím přispět k zachování pracovních mít.

Biden se půl roku před volbami snaží oslovit mimo jiné lidi pracující v amerických automobilkách. Několik amerických senátorů jej již vyzvalo, aby zavedl embargo na dovoz levných elektromobilů z Číny.

Doporučované