Hlavní obsah

USA pomůžou Evropě s nezávislostí na Rusku. Dodají zkapalněný plyn

Foto: Profimedia.cz

Prezident Biden slíbil Evropě 15 miliard kubíků LNG.

Reklama

Americký prezident Joe Biden v projevu řekl, že Spojené státy dodají do Evropy 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu. A další roky až 50 miliard kubíků ročně.

Článek

Spojené státy v zájmu dosažení evropské energetické nezávislosti na Rusku dodají do Evropy 15 miliard metrů krychlových zkapalněného zemního plynu do konce letošního roku. Oznámili to v pátek ve společném prohlášení americký prezident Joe Biden a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Cílem pro následující roky bude podle nich posílat přes Atlantik přibližně 50 miliard kubíků ročně a to nejpozději do roku 2030. Obě strany se na tom shodly na okraj unijního summitu věnovaného dalšímu společnému postupu vůči ruské invazi na Ukrajině, jehož součástí byla i debata o energetické bezpečnosti Evropy.

Foto: Gazprom Export, Seznam Zprávy

Plynovody v Evropě

Dodávka plynu by neměla nijak ovlivnit závazky o uhlíkové neutralitě. Zároveň by se podle Bidena mělo dále pracovat na zefektivňování spalování a skladování zemního plynu. Podle amerického prezidenta současná situace zároveň představuje příležitost, jak se úplně začít zbavovat závislosti na zemním plynu. Von der Leyenová pak dodala, že oněch 50 miliard kubíků z USA nahradí jednu třetinu ruského importu do Evropy.

Ve snaze snížit závislost na plynu by USA společně s EU měly v následujících letech pracovat na zavádění chytrých termostatů a elektrifikaci topných systémů napříč Evropou, řekl Biden. Další způsoby snížení uhlíkové stopy jsou odklon od fosilních paliv a větší využití čistého a obnovitelného vodíku.

Von der Leyenová ujistila, že infrastruktura, skrze kterou poputuje zemní plyn, bude v budoucnosti schopná přepravovat i čistý vodík. Současné kroky jsou tak podle ní investicí do dekarbonizace naší ekonomiky.

Po setkání v Bruselu se prezident Biden přemístí do Polska. Tam navštíví nejdříve Řešov, město na hranicích s Ukrajinou, a setká se mimo jiné se zástupci humanitárních organizací a rodinami uprchlíků.

Poté se přesune do Varšavy, kde jsou naplánována jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Projednávat budou posílení polsko-americké spolupráce doplněné například o Velkou Británii. V 5 hodin pak Biden vystoupí s očekávaným projevem, na kterém by měl oznámit zásadní posílení americké přítomnosti v pohraničí, vyloučení nejsou ani američtí vojáci. Podle polského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského by ideální byla mírová mise zaštítěná NATO.

Zároveň ujistil občany i mezinárodní společenství, že se Polsko postará o ukrajinské uprchlíky a že se nebudou konat žádné násilné relokace uprchlíků. Reagoval tak na situaci z roku 2015, kdy Polsko odmítlo kvóty pro uprchlíky.

Reklama

Doporučované