Hlavní obsah

EMA varuje před vzácnými nežádoucími účinky tří různých vakcín

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) varovala před spojitostmi mezi vakcínou proti covidu-19 společnosti Johnson & Johnson a tzv. syndromem děravých kapilár. Vakcíny Pfizeru a Moderny pak mohou souviset se záněty srdce.

Článek

Výbor pro hodnocení rizik (PRAC) Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) v pátečním prohlášení doporučil lidem, kteří v minulosti prodělali syndrom děravých kapilár, aby se nenechali očkovat vakcínou proti covidu-19 společnosti Johnson & Johnson.

Rozhodnutí přišlo po přezkoumání tří případů syndromu děravých kapilár u očkovaných osob, z nichž dvě následně zemřely. Jeden z nich měl právě tento syndrom v anamnéze. Podle agentury však přínosy vakcín proti covidu-19 nadále výrazně převažují nad případnými riziky.

Celosvětově bylo k 21. červnu aplikováno více než 18 milionů dávek vakcíny společnosti Johnson & Johnson.

Podle výboru PRAC by syndrom děravých kapilár měl být v příbalovém letáku uveden jako nežádoucí účinek. Podle doporučení evropského orgánu by se také o tomto riziku mělo zvýšit povědomí zdravotníků i pacientů.

Syndrom děravých kapilár je závažné onemocnění, které může být v případě neléčení smrtelné, píše EMA. „Pravděpodobnost výskytu tohoto syndromu je velmi nízká, ale přesto byste si měli být vědomi jeho příznaků, abyste mohli včas podstoupit lékařské ošetření, které vám pomůže se zotavit a předejít komplikacím,“ stojí v prohlášení s tím, že nejčastějšími příznaky tohoto syndromu jsou rychle se tvořící otoky rukou a nohou či náhlé zvýšení hmotnosti.

„Zdravotničtí pracovníci nesmí tuto vakcínu podat nikomu, u koho se v minulosti syndrom děravých kapilár vyskytl. Zdravotníci by si měli být vědomi rizika návratu tohoto syndromu u osob, u nichž se již v minulosti objevil,“ uvedla EMA.

Vakcíny Pfizeru a Moderny mohou souviset se záněty srdce

PRAC v pátečním sdělení dospěl také k závěru, že po očkování vakcínami společností Pfizer a Moderna „se mohou ve velmi vzácných případech vyskytnout záněty srdce, konkrétněji myokarditida a perikarditida“, neboli zánět myokardu a zánět osrdečníku.

EMA podle agentury Reuters přezkoumala celkem více než 300 případů zánětu srdce. „EMA identifikovala a analyzovala 145 případů myokarditidy u příjemců vakcíny Pfizer a 19 případů u lidí očkovaných Modernou. Komise se rovněž zabývala 138 případy perikarditidy u pacientů, kteří dostali vakcínu Pfizer-BioNTech, a dalšími 19 případy u vakcíny Moderna,“ uvedla EMA.

Tyto případy se vyskytly v rámci 177 milionů podaných dávek vakcíny Pfizer a 20 milionů dávek vakcíny Moderna. Onemocnění se tak objevilo ve 0,00016 a 0,00019 procentech očkování vakcínami Pfizer a Moderna.

Stejně jako v případě vakcíny Janssen výbor PRAC doporučil, aby byly onemocnění myokarditida a perikarditida u obou vakcín uváděny jako potenciální nežádoucí účinek.

Nejčastějšími příznaky zánětlivého srdečního onemocnění může podle BBC být zejména bolest na hrudi, dušnost a zrychlený nebo nepravidelný srdeční rytmus. „Každý, kdo má tyto příznaky, by měl navštívit lékaře,“ píše EMA.

„Tato onemocnění jsou velmi vzácná. Průběhy jsou obvykle mírné a jedinci se obvykle během krátké doby zotaví,“ uvedla britská léková agentura MHRA, která předpokládá, že k většině případů došlo do 14 dnů po očkování. Ačkoli je riziko velmi malé, je pravděpodobnější, že se srdeční záněty po očkování objeví spíše u mladých lidí, píše BBC.

„EMA potvrzuje, že přínosy všech registrovaných vakcín proti covidu-19 nadále převažují nad jejich riziky, vzhledem k riziku onemocnění covid-19 i k tomu, že vakcíny počet úmrtí a hospitalizací v důsledku onemocnění covid-19 skutečně snižují,“ uvádí se v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované