Hlavní obsah

Na Slovensku už platí nová pravidla. Neočkovaní zamíří do karantény

Foto: Profimedia.cz

Policista se psem hlídá uzavřený hraniční přechod.

Reklama

Slovensko od pátečního rána vyžaduje karanténu pro ty cestující, kteří dosud nebyli očkováni proti covidu-19. Pro vstup do země ale existuje celá řada výjimek. Na některých hraničních přechodech se proti opatřením protestovalo.

Článek

Povinná dvoutýdenní karanténa se na Slovensku nevztahuje například na pendlery vybraných profesí či turisty, kteří zemí pouze projíždějí. Tranzitovat ale lze pouze po státem určených trasách, zastavit jen za účelem načerpání pohonných hmot. Doba přejezdu navíc nesmí překročit 8 hodin.

Nově bude podle vyhlášky Úřadu veřejného zdravotnictví SR pro vstup na Slovensko záležet na tom, zda byl dotyčný očkovaný či splňuje některou z výjimek. Doposud stačil z asi čtyřiceti zemí, které Slovensko evidovalo na tzv. zeleném seznamu, pouze test na covid-19.

Čtrnáctidenní karanténu budou na Slovensku muset nastoupit všichni lidé, kteří zatím neobdrželi vakcínu proti covidu-19. Do 9. srpna lze do země cestovat bez izolace ihned po podání první dávky vakcíny, poté již bude nutné mít očkování ukončené. Bez karantény pak bude možné do země vstoupit 14 dní po obdržení druhé dávky vakcíny, v případě jednodávkové vakcíny se bude čekat 21 dní, píše web SME.sk.

Karanténa se nevztahuje na osoby, které nemohou být očkovány ze zdravotních důvodů, na zahraniční studenty ani na pendlery. Ti však budou muset disponovat potvrzením od zaměstnavatele a negativním výsledkem PCR testu, který nesmí být starší než sedm dní.

Děti mladší 12 let se řídí stejným režimem jako osoby žijící s nimi ve společné domácnosti. Pokud dítě mladší 12 let cestuje s dospělou osobou, která nenastupuje karanténu např. díky očkování, nemusí nastoupit karanténu ani dítě. Do pátečního rána toto podle ministerstva zdravotnictví platilo pro i děti ve věku 12–⁠18 let.

Slovensko rovněž v pátek znovu otevřelo všechny menší silniční hraniční přechody se sousedními zeměmi, které zavřelo začátkem týdne. Průjezdné jsou nyní z České republiky na Slovensko přechody všechny.

S výjimkou hraničních přechodů Střelná-Lysá pod Makytou a Starý Hrozenkov-Drietoma byly ostatní silniční přechody ze Zlínského kraje na Slovensko uzavřené od pondělí. Zavření působilo stovkám lidí poblíž hranic komplikace. Místo několika kilometrů do sousedních obcí museli využívat velké přechody, což pro ně znamenalo cestu dlouhou i 70 kilometrů.

Opatření doprovázely protesty

Rozhodnutí Slovenska vyžadovat při vstupu do země karanténu vyústilo v protesty na hraničních přechodech. Na některých z nich demonstrace komplikovaly dopravu. Protestovalo se zejména na přechodu v Mostech u Jablunkova, odkud policisté podle webu Denník N museli odklánět dopravu jinam.

Několik lidí se v pátek dopoledne sešlo za účelem vyjádření nesouhlasu s kontrolami i na hraničním přechodu Milhosť-Tornyosnémeti. Podle vyjádření místní policie byla situace na místě klidná, bez incidentů a narušení veřejného pořádku.

Lidem starším 12 let nadále obecně zůstane povinnost elektronicky se registrovat nejpozději při vstupu na Slovensko. Plně očkovaným proti covidu-19 platí registrace půl roku. Prostřednictvím aplikace e-hranice se ale podle webu TA3 nebudou muset registrovat členové leteckého personálu, posádky lodní dopravy, strojvedoucí ani obsluha vlaků.

Slováci mohou do České republiky vstoupit, pokud byli očkováni nebo pokud nemoc covid-19 v posledních šesti měsících prodělali. Test v takovém případě absolvovat nemusí, jedinou podmínkou je vyplnění vstupního formuláře. Děti mladší šesti let nemusí absolvovat test ani vyplňovat přihlášku.

Nová pravidla Slovensko zavádí kvůli šíření varianty koronaviru delta, která se ukazuje jako nakažlivější. V zemi této mutace v posledních dnech zaznamenali nejméně deset případů. Za posledních 24 hodin na Slovensku odhalili 39 nově nakažených lidí, v rámci více než 5 tisíc vykonaných PCR testů. Plně očkováno je v zemi 1 731 563 lidí, tedy asi 31,8 procent.

Reklama

Doporučované