Hlavní obsah

Česko odmítlo milion vakcín AstraZeneca. Špatná šarže, vysvětlil Blatný

Česko odmítlo nabídku koupit vakcíny AstraZeneca.

Reklama

aktualizováno •

Česko odmítlo nakoupit velké množství vakcín AstraZeneca od Spojených arabských emirátů, zjistil týdeník Respekt. Podle Ministerstva zdravotnictví nemají potřebná razítka.

Článek

„Zklamalo mě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví. Dostali jsme nabídku na nákup milionu dávek vakcíny AstraZeneca ze Spojených arabských emirátů, vyrobených díky licenci v Indii,“ informoval Respekt ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle něj by vakcína byla v Česku nejpozději za dva měsíce.

„Ministerstvo zdravotnictví bohužel tuto nabídku odmítlo, stejně jako naši avizovanou snahu oslovit přímo výrobce v Indii. Chápu, že cena je vyšší, ale je dána celosvětovou poptávkou,“ sdělil Petříček Respektu.

Podle delegátky Ministerstva zdravotnictví se jedná o „neautorizovanou“ nabídku, tak to podle Respektu vysvětlovala ve středu na Ústředním krizovém štábu.

„Možné je, že Spojené arabské emiráty nabízely vakcínu od AstraZenecy vyráběnou v Indii, a tedy šarži, pro niž nemusí být vydáno evropské povolení,“ vysvětluje si podle Respektu odmítnutí Petříček. „Na rozdíl od vakcín společnosti vyráběných AstraZenecou na Západě, které jsou schváleny Evropskou lékovou agenturou,“ dodává.

Právě tak zdůvodnil ve středu odpoledne ministr zdravotnictví Jan Blatný, proč vakcíny stát nechce. „Žádnou oficiální nabídku na koupi vakcín AstraZeneca jsme od Spojených arabských emirátů neobdrželi. Z této země přišla nabídka od zprostředkovatele na nákup z Indie. Šlo o šarži, která nemá v EU povolení. Vakcíny musíme nakupovat tak, aby byla zajištěna bezpečnost,“ vysvětlil na twitteru, proč nemá Česko o tuto dodávku zájem.

Česko se potýká s nedostatkem vakcín. Podle vlády se ale situace bude lepšit. A to dřív než za dva měsíce, kdy by vakcíny z Emirátů přišly. „Kritický moment by měl být překročen v horizontu měsíce. Měl by být razantní nárůst vakcín. Věříme, že až bude vakcín dostatek, tak už by vše mělo běžet na plné obrátky,“ řekl ministr vnitra Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Státní tým Chytré karantény očekává, že v březnu dorazí do Česka 1,034 milionu dávek vakcín proti koronaviru. „Jen tento týden by mělo přijít 173 000 vakcín. Nejvíc, 113 000, od Pfizer/BioNTech,“ uvedl dnes tým na Twitteru. Vedle vakcín Pfizer/BioNTech Česko nyní očkuje i vakcínami Moderna a AstraZeneca.

Premiér Andrej Babiš (ANO) navíc s delegací odborníků v nejbližších dnech navštíví Izrael, kde bude jednat o očkování proti covidu-19. Termín zatím není znám.

Podle údajů na webu Ministerstva zdravotnictví bylo v ČR podáno od konce loňského prosince, kdy očkování proti koronaviru začalo, k pondělnímu večeru přes 674 000 dávek vakcín a obě potřebné dávky dostalo asi 243 000 lidí.

Reklama

Doporučované