Hlavní obsah

Babiš poletí do Izraele, bude tam jednat o vývoji vakcín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: vlada.cz

Premiér Seznam Zprávám potvrdil, že v nejbližších dnech odletí do Izraele.

Reklama

Dánsko a Rakousko oznámily, že chystají společný projekt vývoje vakcín s Izraelem. Nyní se do země, která očkuje proti koronaviru nejrychleji na světě, vydává český premiér.

Článek

Premiér Andrej Babiš podle svého vyjádření v nejbližších dnech odletí na návštěvu Izraele. V zemi, která je světovým očkovacím premiantem, chce řešit vakcíny.

„V nejbližších dnech je v plánu, že spolu s delegací odborníků do Izraele pojedeme. Původní plán byl letět již ve čtvrtek, tedy v den, kdy Izrael navštíví také představitelé Dánska a Rakouska,“ řekl Seznam Zprávám premiér.

Údajně s ohledem na přísná opatření se však Izrael rozhodl, že Česku dá zvláštní termín, a návštěva se tak neuskuteční ve čtvrtek, ale v nejbližších dnech. V delegaci, která doprovodí premiéra, budou i vakcinologové.

Konkrétní datum cesty premiér neuvedl. Bez komentáře nechalo dotaz na cestu českého premiéra izraelské velvyslanectví v Praze.

Jak Babiš uvedl, do Izraele míří v těchto dnech i rakouský premiér Sebastian Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksenová. Obě země v úterý oznámily, že se spojí s Izraelem, aby společně vyvinuly proticovidové vakcíny druhé generace.

Jedním ze záměrů české cesty do Izraele je podle Andreje Babiše snaha získat případnou licenci na výrobu vakcíny. „S Izraelem máme skvělé vztahy a jedním z témat bude i to,“ uvedl Babiš.

Odmítl však, že by cesta souvisela s projektem vývoje české vakcíny, který vláda v pondělí oživila a odsouhlasila pro něj 250 milionů. Návrh podal ministr zdravotnictví a píše v něm, že český projekt chce oživit především proto, že domácí vakcína by mohla chránit proti novým mutacím koronaviru.

„Oživení projektu byl návrh pana ministra Blatného, s cestou do Izraele to nemá nic společného,“ uvedl premiér. Řekl, že cesty do Izraele se nezúčastní ani koordinátorka projektu a poslankyně za ANO Věra Adámková.

Dánsko a Rakousko, jejichž představitelé jedou do Izraele před Babišem, chtějí mít na svém území také výrobny vakcín. Už jednají se společnostmi Pfizer a Moderna.

„Musíme se připravit na nové mutace a neměli bychom být už závislí na EU v produkci vakcín druhé generace,“ uvedl podle agentury Reuters rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Právě závazek členských zemí EU jednat na „vakcínovém trhu“ společně byl ale dosud nedotknutelný.

Andrej Babiš v poslední době zdůrazňuje své kontakty právě s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a často se odvolává na izraelský příklad zvládání pandemie. Shodou okolností v půlce února na svém Facebooku informoval také o telefonátu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou.

Izrael, který jako jedna z mála zemí má k dispozici dostatek vakcín, Česku již dodal symbolických pět tisíc dávek látek Moderna. Dar do Česka dorazil den poté, co česká diplomacie otevřela pobočku ambasády v Izraeli ve sporném Jeruzalémě.

Svaté město je zásadním sporným bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Obě strany si na něj činí nárok jako na svou metropoli. Do vyřešení dvoustátní otázky sídlí ambasády naprosté většiny zemí v Tel Avivu.

Reklama

Doporučované