Hlavní obsah

Vlevo dole: Ruský Sputnik slaví úspěch. Vzkřísil českého prezidenta

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Jak obstál Miloš Zeman v prezidentské roli během pandemie? Podcast Vlevo dole mu vystavil vysvědčení, které nepotěší.

Reklama

Článek

Miloš Zeman v koronavirové krizi nedostál očekáváním od hlavy státu, říkají kritici, ale stále častěji i někdejší prezidentovi příznivci. Dokonce i v průzkumech veřejného mínění důvěra v prezidenta klesá do rekordních nížin.

Čím si prezident zasloužil nelichotivé vysvědčení v mimořádné krizi, rozebírají po roce s covidem Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší v politickém podcastu Vlevo dole. „Prezident není vidět, nepodpořil národ v klíčových chvílích a z jeho zřídkavých vystoupení se zdá, že je odtržený od reality,“ myslí si Václav Dolejší.

K situaci nepřispěli ani Zemanovi nejbližší. „První dáma se v krizi stala prakticky neviditelnou a lidé z okolí prezidenta se vyznamenali porušením karantény, špatným nošením roušek nebo již legendární zabijačkou hladového prasete,“ popisuje Lucie Stuchlíková. A velmistra špatných příkladů Romana Prymulu, který musel už dvakrát skončit ve funkcích, si teď Zeman dokonce vzal na Hrad jako poradce.

Miloš Zeman se mimořádně vzchopil až ve chvíli, kdy se na scéně objevila ruská vakcína Sputnik. Tu by prezident rád dostal do Česka i bez schválení evropskými úřady, v cestě mu ale stojí ministr zdravotnictví. Jan Blatný prohlásil, že dokud bude ministrem, Sputnikem bez evropského razítka se v Česku očkovat nebude.

A právě v této době se mezi novináři začal šířit „zaručený plán“ o vládní výměně – místo Blatného Zemanův oblíbenec Jiří Běhounek a jako bonus budoucí velvyslanec v USA Miloslav Stašek místo Zemanem nenáviděného Tomáše Petříčka. Plán veřejně popírají všichni kromě toho, komu by se taková výměna nejvíc hodila – Miloše Zemana.

Čí rukopis nese plán na změny ve vládě? Při čem nachytají Romana Prymulu tentokrát? A kolik adjektiv je potřeba, aby bývalý kamarád popsal chování Miloše Zemana? To se dozvíte v nejnovější epizodě politického podcastu Vlevo dole. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího (@VacDol) a Lucie Stuchlíkové (@StuchlikovLucie), politických reportérů Seznam Zpráv, o české politice nejen vlevo dole, ale také vpravo nahoře. A občas i uprostřed, ale hlavně s nadhledem.

Politické kauzy, problémy tradičních stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Každou středu na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Kompletní archiv Vlevo dole najdete tady, další podcasty a audia Seznam Zpráv tady. Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Svoje podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

O Vlevo dole tweetujte a pište na sociálních sítích pod hashtagem #Vlevodole.

Reklama

Doporučované