Hlavní obsah

Emmanuel a Brigitte Macronovi míří do prezidentského paláce. Co musel pár v minulosti překonat?

Kdo je novou první dámou Francie?Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Bez své ženy by Macron do prezidentského klání nevkročil. Plánuje pro ni i uplatnění během funkčního období.

Článek

„Brigitte, vždy se mnou a teď ještě více, bez ní bych to nebyl já," vzkázal davu nově zvolený prezident Emmanuel Macron. Brigitte Macronová se aktivně podílela na manželově prezidentské kampani. Během ní byla vedle Macrona často k vidění, podporovala ho a doprovázela na všechny důležité akce.

Podle Macronova poradce Marca Ferracciho je její přítomnost pro budoucího prezidenta zásadní. Macronovo přání je, aby vždy stála po jeho boku, nikdy ji prý nebude schovávat.

Zdá se, že nový francouzský prezidentský pár je důkazem rčení, že za každým úspěšným mužem stojí silná žena.

Video: Škola prezidentů. Jak funguje elitní akademie, kterou prošel Emmanuel Macron.

Manželku si vybral mezi svými učitelkami

Brigitte se s budoucím manželem poznala v době, kdy učila na střední škole v Amiens. Vedla dramatický kroužek, který budoucí prezident navštěvoval. Emmanuelu Macronovi bylo patnáct let, jí téměř čtyřicet. Ve chvíli, kdy se veřejnost začala dozvídat o poměru mezi ním a o 24 let starší a navíc vdanou učitelkou tří dětí, rodiče poslali mladého Macrona dostudovat poslední rok do Paříže.

Ani to však nezabránilo jejich vztahu. Poté, co se odstěhoval, vzkázal Brigitte: „Nikdy se mě nezbavíš. Vrátím se a vezmu si tě." Slib v roce 2007 splnil. Brigitte se rok předtím rozvedla.

Francouzská média se na 64letou Brigitte, a především na vztah s tak velkým věkovým rozdílem, zaměřila. Prezidentský pár ale tvrdí, že posedlost médií poukazuje na hlubokou nenávist k ženám a odvolává se na Donalda Trumpa a jeho manželku Melanii, mezi kterými je stejná věková propast. Pouze s tím rozdílem, že starší je Donald.

Bude s ním vládnout

V současné době učí Brigitte Macronová na elitním lyceu v Paříži. Macron řekl, že definuje nejednoznačnou roli francouzské první dámy a pro Brigitte vytvoří oficiální náplň práce. Zdůraznil, že její post bude neplacený, v závislosti na nedávné aféře prezidentského kandidáta Francoise Fillona, jenž vyplácel manželku z veřejných peněz za práci, kterou zřejmě nevykonávala.

Brigitte Macronová by se v budoucnu ráda soustředila na školskou reformu se zaměřením na autistické a jinak znevýhodněné děti.

Reklama

Související témata:

Doporučované