Hlavní obsah

Virus přestane zabíjet, až naočkujeme 2,5 milionu lidí, říká Konvalinka

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

K ruské vakcíně, statistikám mrtvých s covidem i k tomu, kdy by mohla skončit omezení, se dnes v rámci on-line diskuze, kterou pořádala Karlova univerzita, vyjádřil její prorektor pro vědu a výzkum, biochemik Jan Konvalinka.

Článek

Kdy se Češi vrátí k normálnímu životu? Bez obav, že kvůli covidu-19 denně zemřou desítky lidí? Podle biochemika Jana Konvalinky k tomu může dojít až ve chvíli, kdy se proočkují dva až dva a půl milionů nejohroženějších lidí v zemi.

„Pak bych si troufl tvrdit, že dramaticky poklesne úmrtnost. Virus se bude dál šířit mezi neočkovanými a možná i mezi očkovanými – to ještě přesně nevíme – ale už nebude nikoho zabíjet,“ řekl odborník na viry v rámci diskuze, kterou dnes pořádala a on-line vysílala Karlova univerzita.

Diskuzi si poslechněte zde:

„Až budeme mít ohroženou skupinu proočkovanou, pak z toho bude ‚chřipka‘. Pokud lidé nebudou umírat, stane se z covidu respirační onemocnění, které bude nepříjemné, ale nebude zabíjet sto padesát lidí, jako se to děje dnes,“ dodal Konvalinka. Poté bude podle něj možné zrušit nutná omezení. Poznamenal, že dřívější návrat k ‚normálnímu‘ životu bez nutných opatření by byl na úkor ohrožených lidí, kteří se nemohou bránit.

Mrtvých je víc, ministrova slova jsou nebezpečná

Během diskuze byl Jan Konvalinka dotazován moderátorem – novinářem Lubošem Palatou z regionálních Deníků – na jeho postoj k informaci, kterou zmiňoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), totiž že ve statistikách osob, které umřely s covidem, jsou i lidé, kteří podlehli autonehodám. Svůj výrok pak ministr hájil i v České televizi v Otázkách Václava Moravce: „My víme, že zhruba 30 procent z úmrtí, která vykazujeme, je jednoznačně spojeno s koronavirem. Deset procent, kam patří například i autonehoda, je bez spojitosti s koronavirem, protože opravdu můžete umřít na něco úplně jiného, včetně té citované autonehody.“

Jan Konvalinka míní, že „čistě technicky vzato má pan ministr pravdu. Z lidí, kteří zemřeli s diagnózou covid-19 se ukazuje po analýze za první půlrok 2020, že jen u 30 procent to byla jediná příčina smrti. Ovšem u dalších 61 procent to byla vedlejší, ale důležitá příčina smrti, která jim zkrátila život. A jenom u devíti procent covid se smrtí nesouvisel. To jsou ty autonehody, pád z žebříku nebo úmrtí na nádorovou chorobu.“ Ve skutečnosti tak podle něj ve statistikách nejsou všichni zemřelí s covidem.

„Těch zemřelých na covid nemáme dvanáct tisíc za loňský rok. Máme jich sedmnáct tisíc. Máme čtyřicet procent lidí, kteří zemřeli a nejsou ve statistikách. Které nikdo nediagnostikoval a většina z nich pravděpodobně zemřela doma, aniž by vyhledali nemocniční péči,“ podotýká biochemik. Informace zveřejněná ministrem Blatným je podle něj nebezpečná v tom, že v důsledku snižuje závažnost covidu, ačkoliv ve skutečnosti je realita ještě horší.

Nevíme, jak je Sputnik účinný, kolegům z Ruska věřím

Několikrát se v on-line diskuzi mluvilo o ruské vakcíně Sputnik V. Biochemik Jan Konvalinka vyjádřil respekt k práci ruských kolegů. „Znám dobře Gamalejův ústav, který vakcínu vyvinul. Jsou tam opravdu špičkoví vědci. Princip, na kterém byla vakcína vyvinuta, je velmi podobný vakcíně AstraZeneca,“ řekl. Naopak ale varoval před ruskými orgány. „Velmi věřím a spoléhám na ruské vědce, ale přiznám se, že nemám důvěru k ruským orgánům. Moji nedůvěru zvyšuje skutečnost, že vakcína byla povolena v Rusku dříve, než proběhly klinické zkoušky ve druhém a třetím stádiu. To je velmi nestandardní.“

Rusové přitom podle biochemika Konvalinky požádali o schválení své vakcíny u Evropské lékové agentury ve velmi nedávné době. „Takže bych vyčkal rozhodnutí Evropské lékové agentury. Pokud vakcínu schválí a doporučí, budu mít osobně jistotu, že je všechno v pořádku,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované