Hlavní obsah

Končím, oznámil Maďar ministrovi

Foto: Profimedia.cz

Rastislav Maďar končí na ministerstvu zdravotnictví.

Reklama

Jak zjistily minulý týden Seznam Zprávy, skupina epidemiologů má být nově podřízena přímo hlavní hygieničce Jarmile Rážové.

Článek

Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření. Ministra o tom informoval v pátek, sdělil ČTK. Skupina měla za úkol dodávat ministrovi odborná stanoviska pro postup kroků, které život v ČR postupně vracely do běžného režimu po uzavření škol, většiny obchodů a dalších opatřeních.

Pracovní skupinu Maďar, který působí na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity, vedl od začátku letošního dubna. Členy skupiny jsou kromě Maďara také ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, hlavní hygienička Jarmila Rážová, Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu, Roman Chlíbek z České vakcinologické společnosti a anesteziolog Vladimír Černý.

Jak zjistily minulý týden Seznam Zprávy, skupina epidemiologů má být nově podřízena přímo hlavní hygieničce Jarmile Rážové.

To se stalo po zmatku kolem pravidel pro nošení roušek z minulého týdne. Klíčem k tomu bylo čtvrteční jednání u premiéra Andreje Babiše, na kterém ovšem Maďar nebyl přítomen.

Jeho jméno ovšem padalo opakovaně. Byl to on, kdo prosadil přísná pravidla pro nošení roušek, která musel ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zčásti odvolávat krátce poté, co je ohlásil.

„Pan docent Maďar chtěl, aby plošná opatření byla bez ohledu na semafor. My jsme ale chtěli, aby opatření byla řízena semaforem a dalšími daty z chytré karantény, protože jinak semafor nemá smysl,“ řekl Seznam Zprávám Petr Šnajdárek, hlavní architekt takzvané chytré karantény, který byl na jednání přítomen.

Reakce veřejnosti na nově vyhlášená opatření – roušky měly být povinné například ve školách mimo učebny, v obchodech či provozovnách služeb jako kadeřnictví nebo pedikúra – byla odmítavá. A Andrej Babiš, ač byl na pondělním jednání rady, které dokonce předsedá a která o opatřeních rokovala, vyplísnil ministra Vojtěcha i epidemiology. Opatření byla změněna na povinnost nosit od září roušky v MHD, na úřadech, ve zdravotnických zařízeních a v říjnu pak při volbách.

Podle Vojtěcha došlo k úpravě vzhledem k situaci a k navázání na takzvaný semafor, který ukazuje epidemiologickou situaci v jednotlivých okresech.

Babiš pak přidal vysvětlení, že ministr zdravotnictví byl odborníky „uveden v omyl“.

Následovalo zjištění Seznam Zpráv, že ministr provedl rozsáhlejší reorganizaci. A zároveň všem zakázal komunikovat s médii.

Reklama

Doporučované