Hlavní obsah

Erdogan je znovu prezidentem Turecka, bude mít větší moc než v minulém období

Erdogan vyhrál turecké prezidentské volby.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil svůj mandát už v prvním kole voleb. Po sečtení 99 % hlasů mu podle státních médií patřilo 53 %.

Článek

Volební komise ohlásila vítězství Recepa Tayyipa Erdogana po prvním kole prezidentských voleb. Prezidentský mandát obhájil nadpoloviční většinou. Po sečtení 99 % hlasů mu podle státních médií patřilo 53 % hlasů.

„Národ, který zastavil pučisty, tanky, dělostřelectvo, letadla, helikoptéry a zbraně holýma rukama, dnes uchránil svou nezávislost a budoucnost. Turecko po 24. červenci hledí do budoucnosti s větší sebejistotou,“ řekl Erdogan po oznámení výsledků voleb.

Po Erdoganovi získal nejvíce hlasů opoziční kandidát Muharrem Ince - celkem 31 %. Ten podle některých médií v neveřejné komunikaci už uznal porážku, ačkoli opozice nejprve oznámila, že počítá s druhým kolem voleb.

Podle agentury Bloomberg Ince řekl, že volby nebyly férovým soubojem. Na Twitteru Ince oznámil, že v 11 hodin dopoledne středoevropského času svolá tiskovou konferenci.

Erdogan už je u moci 15 let a ve vítězném proslovu slíbil Turecku že bude například tvrději postupovat proti teroristům a že bude pokračovat v osvobozování syrských území. Erdogan se po nedělních volbách bude těšit větší moci než v minulém období. Bude sestavovat vládu, vydávat dekrety a stanoví rozpočet.

Souběžně s prezidentskými volbamy se v Turecku hlasovalo i o složení parlamentu. Význam voleb se odrazil na účasti, když podle státních médií volilo v těch prezidentských i v těch parlamentních okolo 87 % z více než 59 milionů oprávněných voličů.

V parlamentních volbách získala většinu aliance vedená Erdoganovou stranou AKP. Desetiprocentní hranici potřebnou pro vstup do parlamentu získala i prokurdská strana HDP.

Reklama

Související témata:

Doporučované