Hlavní obsah

Erdogan se prohlásil vítězem prezidentských voleb, opozice výsledek zpochybnila

Turecko v neděli volilo prezidenta a parlament. Video: Reuters

 

Reklama

Recep Tayyip Erdogan se prohlásil vítězem prezidentských voleb, které mají upevnit jeho moc v Turecku. Podle opozice Erdogan nezískal více než padesát procent, a o vítězi by tak mělo rozhodnout druhé kolo.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil v prezidentských volbách svůj mandát. Uvedl to mluvčí turecké vlády, podle něhož Erdoganův náskok po sečtení více než 95 procent hlasů stačí k vítězství v prvním kole. Sám Erdogan prohlásil, že jej Turci podle zatím neoficiálních výsledků pověřili výkonem prezidentské funkce.

Podle mluvčího opozice je prohlášení o Erdoganově vítězství předčasné - výsledky naopak ukazují, že bude muset rozhodnout druhé kolo. Erdogan má v průběžném sčítání přes 52 procent hlasů, zatímco jeho hlavní protikandidát Muharrem Ince necelých 31.

V souběžných parlamentních volbách vede Erdoganova islámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která po sečtení poloviny hlasů obdržela 46 procent. Liberální Lidová republikánská strana (CHP), jejímž prezidentským kandidátem je Ince, je prozatím na necelých 20 procentech hlasů. Prokurdská strana HDP se pohybuje těsně pod deseti procenty a politici oslovení Reuters se shodují, že nakonec překoná tento práh nutný pro vstup do parlamentu.

K urnám se dostavil nadprůměrný počet voličů, podle státních médií volilo v prezidentských i parlamentních volbách okolo 87 procent lidí.

Ince krátce před uzavřením volebních místností vyzval Turky, aby byli ostražití, pokud jde o možné snahy o volební podvody ze strany AKP. Volební komise by podle něho měly uchránit hlasovací urny před možnými manipulacemi.

Erdogan přitom vsadil do předčasných voleb téměř všechno. Bývalý starosta Istanbulu a šéf Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) totiž minulý rok prosadil v referendu výrazné posílení pravomocí prezidenta. Turecko tak fakticky přešlo z parlamentního systému na systém prezidentský. Většina ústavních změn by měla vstoupit v účinnost po této volbě.

Vítězství pro Erdogana tedy znamená téměř neomezenou politickou moc v Turecku. Nejenže nový prezident převezme veškeré pravomoci předsedy vlády, navíc bude mít velký vliv na soudnictví a zákonodárství.

Reklama

Doporučované