Hlavní obsah

Čtyři lidé zemřeli v Turecku při střetu v předvolební kampani

Čtyři lidé zemřeli v Turecku při potyčce spojené s nadcházejícími volbami.

Reklama

Předčasné parlamentní a prezidentské volby, které se v Turecku uskuteční 24. června, doprovází komplikace. O život přišli čtyři lidé, dalších osm je zraněných. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Článek

Čtyři lidé přišli o život ve čtvrtek, kdy došlo ke střetu mezi příznivci vládní strany AKP a místními obyvateli na Kurdy obývaném jihovýchodě Turecka. K incidentu došlo při předvolební návštěvě jednoho z poslanců strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ve městě Suruç.

Podle tureckého opozičního serveru Sendika.org ke střetu došlo poté, co jeden z místních obchodníků řekl, že nebude volit AKP. Při následném sporu údajně začali příznivci vládní strany střílet. Podle premiéra Binaliho Yildirima ale za incidentem stojí členové zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kteří na podporovatele vládní strany zaútočili. Město Suruç je obýváno především Kurdy.

Mezi účastníky sporu byl i poslanec AKP Ibrahim Halil Yildiz. Střet přežil bez úhony, čtyři lidé ale přišli o život a dalších osm utrpělo zranění. Mezi mrtvými je poslancův starší bratr. Policie po incidentu zadržela 10 lidí.

Prokurdská strana HDP po násilném střetu vyzvala ke klidu. V prohlášení uvedla, že se volební boj nesmí proměnit v krveprolití. Vládu vyzvala, aby zajistila lidem během předvolební kampaně bezpečnost. Prezident Erdogan označuje HDP za prodlouženou ruku zakázané PKK. Strana to odmítá.

Předčasné parlamentní a prezidentské volby se v Turecku mají konat 24. června. Turci žijící v Německu, kterých je přibližně 1,4 milionu, už začali hlasovat zkraje června.

Reklama

Související témata:

Doporučované