Hlavní obsah

Erdogan před volbami mluví o zrušení výjimečného stavu

Necelé dva týdny před prezidentskými volbami připustil Erdogan možnost, že by zrušil výjimečný stav.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

 

Reklama

Erdogan sdělil médiím, že by Turecko mohlo zrušit výjimečný stav. Po předčasných prezidentských a parlamentních volbách, plánovaných na 24. června, bude mít prezident více pravomocí.

Článek

Turecko by mohlo brzy po předčasných prezidentských a parlamentních volbách plánovaných na 24. června zrušit výjimečný stav, který v zemi trvá od předloňského pokusu o převrat. Řekl to ve čtvrtek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNN Türk.

Turci žijící v Německu začali hlasovat již včera. Ve spolkové republice jich žije 1,4 milionu. Volby v Turecku podle agentury AP přinesou více pravomocí prezidentovi a zruší funkci předsedy vlády. Změnu se podařilo prosadit v loňském referendu.

Erdogan v rozhovoru rovněž pohrozil, že Turecko by mohlo udeřit proti kurdským vojenským táborům v horách severního Iráku, pokud tamní centrální vláda ozbrojence z oblasti nevypudí.

K možnému úderu proti kurdským radikálům turecký prezident poznamenal, že by se odehrál v oblasti Kandíl u hranice s Íránem i v okolí severoiráckých měst Sindžár a Machmúr. Na Kandíl podle něj Turecko může udeřit „v kteroukoli chvíli některý večer“.

Turecko pravidelně podniká operace proti zakázané Straně kurdských pracujících na severu Iráku, kde se její příslušníci usadili v pohoří Kandíl. Ankara už dříve pohrozila, že by mohla zahájit vojenské operace v oblasti Sindžár.

Reklama

Doporučované