Hlavní obsah

Erdogan po vítězství v referendu oznámil další plán, obnovit trest smrti

Turci v referendu rozhodovali o změně ústavy.

 

Reklama

Část opozice už výsledek referenda zpochybnila a chce hlasy přepočítat.

Článek

V nedělním tureckém referendu zvítězili zastánci změn ústavy, které posílí pravomoce hlavy státu. Potvrdila to národní volební komise s tím, že sečíst zbývá asi 600 000 hlasů. Oficiální výsledky budou zveřejněny za 11 a 12 dnů, uvedla komise. Turecká média už dříve informovala, že po sečtení 99 procent hlasů mají příznivci změn 51,3 procenta hlasů. Volební účast činila 84 procent. Opozice už uvedla, že bude chtít hlasy přepočítat.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil referendum za historické. V projevu ze své oficiální rezidence v Istanbulu vyzval všechny, včetně zahraničí, aby výsledek respektovali. Erdogan rovněž uvedl, že začne jednat s premiérem a lídry dalších stran o obnovení trestu smrti. I o něm by se podle Erdogana hlasovalo v referendu.

„Turecko udělalo historické rozhodnutí, pokud jde o systém jeho vlády," prohlásil Erdogan k výsledkům hlasování, které změní parlamentní systém v Turecku na prezidentský. „Chceme, aby organizace a zahraniční země rozhodnutí našeho národa respektovaly," uvedl též Erdogan. Dodal, že Turci stojí u nejdůležitější reformy ve své historii.

Výsledek referenda uvítal i turecký premiér Binali Yildirim. Podle něj je přijetí změny tou nejlepší odpovědí zahraničním silám nepřátelským vůči Turecku, kurdským separatistům a také těm, kdo stáli za loňským červencovým pokusem o puč.

„Toto hlasování nemá poražených, zvítězilo Turecko, jsme jeden národ, děkuji těm, kdo hlasovali pro, i těm, kdo hlasovali proti," řekl Yildirim z balkonu sídla vládní strany v Ankaře.

Turecká opozice s průběhem referenda nesouhlasí a bude žádat přepočítání až 60 procent hlasů. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místopředsedu Lidové republikánské strany (CHP) Erdala Aksüngera.

Další člen vedení této strany Bülent Tezcan dnes už dříve kritizoval národní volební komisi za to, že umožnila sčítat i hlasy bez razítka. V předchozích volbách byly takové hlasovací lístky považovány za neplatné.

Komise se hájí tím, že volební komisaři na správnost a platnost hlasovacích lístků a obálek dohlížejí ve volebních místnostech.

Prezident Recep Tayyip Erdogan ústavní změny hájí s tím, že přinesou stabilitu a prosperitu zemi. Oponenti se obávají, že to povede k autoritářské vládě jednoho muže.

Stane se Erdogan skoro diktátorem? Turecko se chystá na klíčové hlasování.

Rada Evropy (RE) po oznámení výsledků vyzvala tureckou vládu, aby uvážlivě zvažovala všechny další kroky.

„Je nanejvýš důležité, aby byla zajištěna nezávislost soudnictví v souladu s principy zakotvenými v evropské konvenci o lidských právech," uvedl dnes v prohlášení generální tajemník RE Thorbjorn Jagland. Dodal, že RE bude Turecku v tomto procesu nápomocna. Turecko je členem RE od jejího vzniku v roce 1949.

Jagland rovněž vyzval turecké vedení, aby pečlivě zvažovalo další kroky, i vzhledem k těsným výsledkům referenda.

Reklama

Doporučované