Hlavní obsah

EU chce být lídrem v digitalizaci. Trh sjednotí do konce roku 2018

Na digitální summit se do Tallinnu sjely špičky Evropské unie, jednají mimo jiné o kybernetické bezpečnosti.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Evropští lídři hledali v estonském Tallinnu společný postup, jak by se Evropská unie mohla dostat na světovou špičku v oblasti digitalizace.

Článek

Všechny členské státy Evropské unie jsou odhodlány do konce roku 2018 dokončit unijní jednotný digitální trh. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker před novináři prohlásil, že unijní exekutiva příští rok předloží návrh nových pravidel o spravedlivém a efektivním zdanění digitálních firem.

„Budou znamenat jistotu a rovné podmínky pro všechny,“ podotkl Juncker. O detailech budou jednat ministři financí osmadvacítky; daňové záležitosti vyžadují jednomyslný souhlas všech států.

Komise už dříve dávala najevo, že internetové firmy by měly v EU platit daně tam, kde skutečně vytvářejí zisk. Bez velkého nadšení byl komisí i některými členskými státy nedávno přijat návrh velkých zemí předpokládající danění těchto společností podle jejich obratu, a nikoli zisku.

Jak připustil estonský premiér Jüri Ratas, i po dnešku v této věci existují názorové rozdíly. „Dnes jsme to probírali a rozhodně jsme si vyjasnili, jaké mají jednotlivé země postoje. Myslíme si, že se dá najít shoda, ale konečné rozhodnutí dnes nepadlo,“ prohlásil.

Český premiér Bohuslav Sobotka před novináři upozornil, že unijní státy se zatím shodly jen na malé části už předložených legislativních návrhů, které jsou k dokončení unijního digitálního trhu nezbytné. „Potřebujeme zajistit, aby digitální služby mohly fungovat přeshraničně, aby nebyly překážky pro volný tok dat přes hranice,“ řekl.

Summit, který sezvalo estonské předsednictví, se ale zabýval především tím, jak pomocí digitálních technologií zlepšit výkon státních správ evropských zemí, jak posílit kybernetickou bezpečnost a jak podpořit příslušné části evropské ekonomiky.

„Elektronická státní správa nebude fungovat, pokud nebudou mít lidé důvěru v internetové služby a technické prostředky,“ upozornil Ratas. I proto je podle něj potřeba posílit bezpečnost v této oblasti a disponovat výzkumnými systémy, nástroji i regulačním rámcem a infrastrukturou. „Toho dosáhneme jen tehdy, když zajistíme evropský kyberprostor jako celek,“ řekl ministerský předseda země, která je pyšná na své postavení evropského digitálního lídra.

Ratas vyzval k větším a „chytřejším“ investicím do infrastruktury, vědy a výzkumu, průmyslu, ale třeba i do umělé inteligence a takzvaných superpočítačů.

Předseda unijních schůzek Donald Tusk dnes podotkl, že Evropa musí využít všech výhod, které společnosti a demokracii přináší nynější digitální revoluce, od robotiky po umělou inteligenci. Spolu s Ratasem nyní bude pracovat na odpovídající části závěrů klasického unijního summitu v říjnu.

Podle Sobotky se mluvilo také o různých zkušenostech při digitalizaci státní správy nebo o rozvoji digitálních schopností na školách. „Diskutovali jsme o tom, jak se digitalizace projevuje ve službách, v oblasti průmyslu, co to bude znamenat z hlediska nároků na pracovní sílu,“ podotkl. Kybernetickou bezpečnost podle něj všechny země EU vnímají jako klíčovou prioritu.

Reklama

Související témata:

Doporučované