Hlavní obsah

EU schválila jednotný sankční režim. Bude trestat porušování lidských práv

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministři zahraničí EU v pondělí schválili vznik nového sankčního režimu, který inspiroval tzv. Magnitského zákon. Státy EU díky němu mohou zmrazit majetek či zakázat vstup lidem odpovědným za porušování lidských práv.

Článek

Jednotný režim umožní státům Evropské unie snáze postihovat porušování lidských práv po celém světě. Doposud musely členské země složitě schvalovat speciální sankční rámec pro každou zemi, kde shledaly prohřešky proti lidskosti. Nově budou moci potrestat jednotlivce, soukromé i veřejné společnosti, a zakázat občanům EU spolupráci s takovými subjekty. Režim se vztahuje na závažné zločiny proti lidskosti, jako je mučení, genocida či omezování svobody shromažďování.

Velký úspěch slaví finančník, manažer hedgeových fondů a politický aktivista Bill Browder, který se před více než 10 lety zavázal, že přiměje parlamenty západních zemí k přijetí jednotných sankčních režimů. Ustanovení o sankcích, která byla dříve schválena v USA, Velké Británii a Kanadě, stejně jako v pobaltských zemích, jsou pojmenována po Browderově bývalém daňovém poradci Sergeji Magnitském, který zemřel v ruském vězení poté, co odhalil obrovský vládní daňový podvod.

Dlouholeté vyjednávání udělalo z Browdera hlasitého kritika evropského pravidla jednomyslnosti, uplatňovaného v případě hlasování o citlivých záležitostí v rámci EU. „Jednou ze zemí, které schválení blokovaly, bylo Maďarsko,“ uvedl Browder v rozhovoru s prestižním serverem Politico. Podle Browdera museli zasáhnout Američané, kteří přesvědčili Maďary k odblokování procesu.

Browder v rozhovoru připomíná, že podobné problémy ale mohou vznikat i v rámci nového režimu. Při schvalování konkrétních sankcí se jednotlivé státy EU budou muset shodnout jednomyslně.

Členské státy by měly podle Browdera následovat příkladu dalších zemí, které už zákon uplatnily na saúdské úředníky, obviněné z brutální vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, či na myanmarské úředníky zapojené do pronásledování menšinové populace Rohingů a samozřejmě na Rusy, kteří se podíleli na vraždě Magnitského. Nový režim by také mohl hrát roli v udělování trestů za porušování práv lidí protestujících v Hongkongu.

Schválení podobného mechanismu se očekává také v Austrálii. Politický aktivista vyjádřil naději, že západní demokracie poté spojí své síly a uvalí sankce na Čínu za pronásledování muslimských Ujgurů.

„Nikdo nechce Čínu razantně odsoudit, protože se bojí ekonomické odplaty,“ vysvětlit Browder v rozhovoru pro Politico. „Pokud se ale spojí všechny země, které uznávají dodržování lidských práv a ctí právní stát, Čína proti nim nebude moci zasáhnout, protože by si pod sebou podřezala větev.“ Sankce se podle něj v budoucnu ukážou jako účinné. „Zločinci jezdí rádi na dovolenou do Evropy. Až se dostanou na sankční seznam, už jim to neprojde,“ dodal finančník.

Nově schválený režim nenese v názvu, na rozdíl od zákonu schváleného v USA, Magnitského jméno. Některé členské státy to měly za zbytečný políček do tváře Ruska. Podle Browdera na tom ale nezáleží. „Každý ví, že jde o Magnitského zákon. Novináři to dávají do titulků, politici to tak nazývají. Oficiální byrokratický název si sám ani nepamatuji,“ zažertoval Browder.

„Jedná se o zásadní dohodu,“ okomentoval schválení šéf unijní diplomacie Josep Borrell. „Režim umožní, aby se EU zaměřila na vážné porušovatele lidských práv a prohřešky proti lidskosti po celém světě.“ Podle německého ministra zahraničí Heiko Maase by lidé odpovědní za mučení a porušování jiných lidských práv „neměli mít možnost jezdit do Evropy nakupovat“. První sankční seznamy by mohla EU předložit začátkem příštího roku.

Reklama

Doporučované