Hlavní obsah

Euler Hermes: Globální ekonomická recese se odkládá

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Přes potíže, se kterými se globální ekonomika letos potýkala, v příštím roce nepřijde plnohodnotná hospodářská recese. Myslí si to analytik úvěrové pojišťovny Euler Hermes Alexis Garatti. Šéfové českých firem se ale obávají vývoje německé ekonomiky, celních válek a brexitu.

Článek

V příštím roce analytik předpokládá celosvětový růst HDP o 2,4 procenta ve srovnání s letošními 2,5 procenta a s 3,1 procenta v roce 2018.

První pololetí letošního roku podle něj charakterizoval pokles globálního obchodu. Obtíže se dotkly i výrobního sektoru vyspělých ekonomik, jako jsou USA, Německo, Japonsko a Velká Británie. Obavy z hospodářské recese po zbytek letošního roku vyvolalo i to, že růst hrubého domácího produktu v zemích, jako jsou Německo nebo Hongkong, klesal k nule.

Vedle obrovské míry nejistoty, která je důsledkem vyostřených obchodních vztahů mezi USA a Čínou, světová ekonomika čelí komplikacím v automobilovém a elektronickém průmyslu. Přesto však analytici společnosti předpokládají, že ekonomika USA v roce 2020 zpomalí na 1,6 procenta, v eurozóně na 1 procento a v Číně na 6,1 procenta.

„Předpokládaný silnější dolar, velká nejistota mezinárodního obchodu a nižší předpokládaný růst budou vyvíjet tlak na snižování cen komodit a zboží,“ doplnil vedoucí oddělení Euler Hermes Jan Synek.

Navzdory vysokým nejistotám a deflačním tlakům analytici očekávají, že ceny ropy budou i v příštím roce stabilní. Určitou úlevu by mohly rovněž přinést americké prezidentské volby. Přestože není možné vyloučit druhé funkční období prezidenta USA Donalda Trumpa, lze předpokládat, že se po zahájení volební kampaně prezidentský tweetový aktivismus zintenzivní. Odborníci společnosti Euler Hermes předpokládají, že vyhraje Demokratická strana a rok 2021 by tak mohl snížit eskalaci obchodních napětí.

Z nedávného průzkumu společnosti PwC CEO Survey 2020 mezi šéfy českých podniků ovšem vyplynulo, že bude hůř. Z globálních hospodářských hrozeb se nejvíce obávají negativního dopadu kolísající německé ekonomiky. Ten straší 76 procent oslovených ředitelů.

S odstupem za obavami z německé ekonomiky se umístily celní války a brexit. V roce 2020 předpokládá negativní dopad celních válek na svou firmu 44 procent ředitelů. Negativního dopadu brexitu v příštím roce se jich obává 43 procent.

„Spojené království je naším pátým nejvýznamnějším vývozním partnerem a za první tři čtvrtletí letošního roku náš vývoz stále mírně rostl a dosáhl cca 4,6 procenta celkových vývozů. Brexit bez dohody by znamenal zásadní ohrožení většiny těchto objemů, logistické obtíže, růst cel a administrativních bariér a nákladů,“ upozornil partner PwC ČR Petr Kříž.

Reklama

Související témata:

Doporučované