Hlavní obsah

Eurozóna uvolnila Řecku další miliardy. Prodlouží splatnost dluhopisů a odloží platby úroků

Řecko dostane od eurozóny další záchranný balíček.

 

Reklama

Mezinárodní měnový fond zároveň oznámil, že poskytne Řecku nový záložní úvěr, čímž balkánské zemi obnoví finanční pomoc.

Článek

Řecko dostane 8,5 miliardy eur (223 miliard Kč) z třetího záchranného programu. Ve čtvrtek o tom rozhodli ministři financí zemí eurozóny. V prohlášení rovněž dali najevo, že po skončení nynějšího programu budou připraveni přijmout další kroky ke zmírnění řeckého dluhu. Mezinárodní měnový fond zároveň oznámil, že poskytne Řecku nový záložní úvěr, čímž obnoví finanční pomoc.

Euroskupina potvrdila, že po dokončení záchranného programu v příštím roce by měla rozhodnout o opatřeních, jež dál sníží řeckou dluhovou zátěž. Některé úrokové platby by podle šéfa euroskupiny Jeroena Dijsselbloema mohly být odloženy až o 15 let.

V květnu schválil řecký parlament řadu reforem, které po nich požadovali věřitelé jako podmínku dokončení nynější prověrky záchranného programu a uvolnění dalších úvěrů.

Video: Řekové proti finančním opatřením protestují. Schválení balíčku různých omezení, včetně zvýšení daní, provázely rozsáhlé nepokoje.

Video: Oliver Sálus

Řecku v červenci vyprší splatnost dluhů za zhruba sedm miliard eur, které by bez uvolnění nové části úvěru z třetího záchranného programu nebylo schopno splatit. Stát, jenž je už sedmý rok v dluhové krizi, by se podle vlády chtěl ještě toto léto začít vracet na trh dluhopisů.

Reklama

Související témata:

Doporučované