Hlavní obsah

Evakuace z Kábulu nabírá na rychlosti. Biden slíbil odplatu za smrtící útok

Foto: Profimedia.cz

Evakuace z letiště v afghánském Kábulu pokračuje i přes bezpečnostní hrozby.

Reklama

Evakuace z Afghánistánu bude pokračovat i navzdory včerejšímu útoku, po němž zemřelo přes 100 lidí. Slíbil to americký prezident Joe Biden s tím, že za útok atentátníci zaplatí.

Článek

Evakuace civilistů z Kábulu byla po čtvrtečních útocích u letiště urychlena, uvedla agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostní zdroj z letiště. Letadla odlétala pravidelně, řekl západní bezpečnostní představitel, který si nepřál být jmenován.

I přes útoky zřejmě sebevražedných atentátníků, které si podle agentur vyžádaly životy nejméně 13 amerických vojáků a podle posledních zpráv 90 Afghánců, americký prezident Joe Biden slíbil, že evakuační lety budou pokračovat, a také přislíbil potrestat pachatele. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Teroristé nás neodradí. Nedovolíme jim, aby zastavili naši misi. V evakuaci budeme pokračovat.
Americký prezident Joe Biden

Biden na tiskové konferenci podle CNN prohlásil, že za stažením jednotek z Afghánistánu i nadále stojí. „Nikdy jsem nebyl toho názoru, že bychom měli obětovat životy Američanů, abychom se pokusili vytvořit demokratickou vládu v Afghánistánu, v zemi, která nikdy v celé své historii nebyla jednotnou zemí,“ řekl Biden.

„Těm, kteří provedli tento útok, stejně jako všem, kteří chtějí Americe ublížit, chci říci: My neodpustíme. Nezapomeneme. Budeme vás pronásledovat a donutíme vás zaplatit,“ dodal Biden.

Novináři se prezidenta Bidena dotazovali na zprávu serveru Politico, podle něhož američtí představitelé v Kábulu poskytli jména evakuovaných z Kábulu Tálibánu, aby jim umožnil vstup na letiště, což by ale Afghánce dříve pracující pro Američany vystavilo riziku, že budou zabiti.

Biden připustil, že mohlo dojít k případům, kdy USA z bezpečnostních důvodů koordinovaly postup s Tálibánem. „Nemohu vám s jistotou říci, že existoval nějaký seznam jmen,“ dodal.

„Navzdory mimořádnému nebezpečí a rizikům se nám podařilo během několika dní evakuovat více než 100 000 lidí. Svou misi můžeme – a musíme – dokončit,“ napsal Biden na Twitteru.

Přes 100 tisíc evakuovaných lidí

Z Kábulu, který v polovině srpna padl do rukou radikálního hnutí Tálibán, se podařilo evakuovat více než 100 000 lidí. Ale mnoho dalších Afghánců si pospíšilo na letiště, aby stihlo evakuaci před 31. srpnem, kdy americké jednotky mají opustit Afghánistán, připomněla stanice BBC na svém webu.

Tálibán podle Reuters uvedl, že nejméně 28 ze 60 Afghánců zabitých u letiště byli jeho příslušníci. K zodpovědnosti za sebevražedné útoky se mezitím přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS) prostřednictvím své propagandistické agentury Amak.

Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid před útokem popřel, že by na letišti existovala bezprostřední hrozba. Po útoku podle AP poznamenal, že nad situací islamistické hnutí nemělo kontrolu, poněvadž letiště kontrolují americké jednotky.

Letecká evakuace ve čtvrtek pokračovala, ačkoli počet evakuovaných lidí již druhý den po sobě klesl. Za 24 hodin koaliční jednotky během 24 hodin z Afghánistánu evakuovaly asi 7 500 lidí, uvedl představitel Bílého domu. Čtrnáct amerických letounů přepravilo asi 5 100 osob a 39 letů koaličních vojsk přepravilo 2 400 osob. V předchozích dnech bylo za 24hodinové časové úseky podle AP ze země evakuováno okolo 20 000 lidí.

Komuniké IS se zmiňuje pouze o jediném sebevražedném útočníkovi, zatímco podle Pentagonu byly u letiště spáchány dva sebevražedné útoky, než se rozpoutala přestřelka, uvedla agentura AFP. IS také oznámil, že mezi oběťmi jeho útoku byli tálibové.

Islámský stát bojuje proti hnutí Tálibán, protože skutečnost, že přistoupilo na mírovou dohodu s USA, považuje za zradu, připomněla agentura AP. V dohodě, která byla uzavřena loni v katarském Dauhá, se Američané zavázali ke stažení vojsk a Tálibán k poskytnutí bezpečnostních záruk a k vyjednávání s vládou v Kábulu.

Několik hodin po útocích u letiště zahřměla v Kábulu další silná exploze, uvedla agentura AFP s odvoláním na své novináře na místě. Příčiny nebyly hned jasné, mluvčí Tálibánu později podle agentury Reuters upřesnil, že šlo o „kontrolovaný výbuch“, kterým američtí vojáci ničili munici.

Tálibán získal zpět kontrolu nad Afghánistánem téměř 20 let poté, co byl svržen po útocích z 11. září 2001. Návrat islamistického hnutí k moci přiměl mnoho Afghánců k útěku, místní lidé se obávají odvety ze strany bojovníků i návratu represí, které Tálibán zavedl, když zemi naposledy ovládal.

Reklama

Doporučované