Hlavní obsah

Exploze u kábulského letiště zabila i Američany. K útoku se hlásí Islámský stát

Foto: Profimedia.cz

Přesný počet zraněných zatím není znám, tamní nemocnice jich ovšem přijaly už desítky.

Reklama

aktualizováno •

Blízko kábulského letiště, kde tisíce lidí čekaly na svou možnost odletět z Afghánistánu, došlo ke dvěma explozím. Události si vyžádaly zraněné i řadu obětí, včetně amerických vojáků.

Článek

Na výbuchy spolu s dalšími upozornil novinář Bilal Sarwary, podle kterého po prvním výbuchu u brány kábulského letiště následovala střelba. Podle CNN, která odkazuje na tři americké představitele, se již od začátku věřilo, že šlo o sebevražedný útok.

Později agentura Reuters informovala, že k explozím se přihlásila organizace Islámský stát prostřednictvím své propagandistické agentury Amak. Ve čtvrtek večer našeho času se k události vyjádřil také americký prezident Joe Biden.

Informoval o tom, že situace v Afghánistánu se stále vyvíjí a Spojené státy i nadále hodlají pokračovat v evakuaci. Americké vojáky, kteří kvůli explozím přišli o život, označil za hrdiny a vyjádřil svou lítost jak nad jejich smrtí, tak nad smrtí Afghánců.

„Neodpustíme. Nezapomeneme. Budeme vás pronásledovat a donutíme vás za to zaplatit,“ vzkázal Biden těm, kteří za útoky stojí.

Jedna z Kábulských nemocnic sdělila, že přijala na 60 zraněných. Mezi zraněné patří i vojáci Spojených států, jak na Twitteru informoval mluvčí Pentagonu. Ten ve vyjádření potvrdil i to, že několik amerických vojenských příslušníků přišlo o život.

Podle informací, které zazněly na mimořádném brífingu ministerstva obrany, jich zahynulo nejméně 12 a 15 jich je zraněných. Afghánské úřady, na které se odkazuje list The Wall Street Journal, pak informují o nejméně 60 mrtvých Afgháncích, dalších 150 mělo být zraněno.

Média nejdříve mluvila pouze o jedné explozi, turecké ministerstvo obrany ovšem brzy informovalo, že poblíž letiště došlo i k druhému výbuchu. O něm následně informovali také novináři serveru Politico a Pentagon.

„Můžeme potvrdit, že výbuch byl důsledkem komplexního útoku. (…) Můžeme také potvrdit alespoň jeden další výbuch v hotelu Baron nebo alespoň v jeho blízkosti,“ informoval mluvčí Pentagonu John Kirby na Twitteru. Zmiňovaný hotel se nachází nedaleko kábulského letiště.

Na sociálních sítích i u některých médií se objevují zprávy o několika dalších explozích. Oficiální potvrzení však zatím nepřišlo.

Americké velvyslanectví v Kábulu ve čtvrtek varovalo své občany v zemi, aby na letiště necestovali. Zároveň vyzvalo Američany shromážděné u bran objektu, aby prostor opustili. Podobnou výzvu předtím vydaly také úřady Británie a Austrálie. Canberra dokonce upozornila na „velkou hrozbu teroristického útoku“.

K explozím se již vyjádřili i někteří světoví lídři. Události odsoudil například generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nebo předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která útoky označila jako nelidské a zbabělé. Mimořádné jednání kvůli nastalé situaci plánují uspořádat Spojené státy nebo Velká Británie.

Reklama

Související témata:

Doporučované