Hlavní obsah

Evropská komise vyšetřuje Agrofert kvůli dotacím na ovocné sady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Holding Agrofert pobíral dotace na ovocné sady. Peníze zpět chce i české Ministerstvo zemědělství.

Reklama

Evropská komise začne vyšetřovat přidělování neoprávněných dotací velkým podnikům mimo jiné na ovocné sady. Podle informací Seznam Zpráv jde také o holding Agrofert ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Článek

Evropská komise v úterý večer oznámila, že zahájí hloubkové šetření čerpání peněz ze dvou programů – Restrukturalizace a budování závlahy ovocných sadů a Pojištění úrody hospodářských zvířat. Ty podle Komise čerpaly také velké podniky, i když jsou programy určené pro malé a střední podniky.

Podle europoslance Tomáše Zdechovského se vyšetřování bude týkat koncernu Agrofert. „Z veřejně známých informací je jasné, že šetření Komise se týká další z kauz Agrofertu,“ uvedl Zdechovský.

„Mezi vyšetřovanými podniky bude bezpochyby i Agrofert. Česká republika se díky firmě Agrofert a dalším s ní spřízněným podnikům dostala mezi státy s nejproblémovějším zneužíváním evropských zemědělských dotací,“ napsal Seznam Zprávám europoslanec Mikuláš Peksa. To, že se šetření bude týkat především Agrofertu, potvrdili Seznam Zprávám také další dva europoslanci.

Komise hodlá zahájit vyšetřování zhruba měsíc poté, co Seznam Zprávy popsaly čerpání dotací z programů týkajících se ovocnářství.

„Evropská komise zahájila hloubkové šetření programu Restrukturalizace ovocných sadů a zavlažování s cílem posoudit, zda nebyla podpora poskytnuta určitým velkým podnikům působícím v zemědělství,“ píše Komise. „Souběžně s tím Komise zahájila hloubkové šetření programu Pojištění úrody hospodářských zvířat,“ doplňuje.

Úřad potvrdil, že dotace z těchto programů byly určeny pro malé a střední podniky. Tam se ovšem koncern ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše s ročním obratem přes 155 miliard korun řadit nemůže. Kromě holdingu se bude Komise zabývat i dalšími podniky, které z programu čerpaly, ačkoliv nesplňovaly podmínky.

„Komise zjistila, že v předchozích letech byli někteří příjemci těchto programů českými orgány chybně kvalifikováni jako malé a střední podniky, i když šlo ve skutečnosti o velké podniky,“ stojí v tiskové zprávě.

Několik případů týkajících se ovocnářství Seznam Zprávy popsaly, když upozornily na to, že dceřiné firmy Agrofertu působící v zemědělství – Alimex Nezvěstice, Sady CZ, Lužanská zemědělská a MAJ s.r.o. – získaly v letech 2010 až 2017 přes sedm milionů korun ze dvou dotačních programů: Podpora vybudování kapkové závlahy v ovocných sadech a Podpora restrukturalizace ovocných sadů.

Vyplacené dotace týkající se ovocnářství

Lužanská zemědělská – firma získala čtyři dotace v roce 2015, 2016, 2017 v hodnotě 2 829 000 Kč,

Sady CZ – firma získala dvě dotace v roce 2017 v hodnotě 2 726 880 Kč,

MAJ, s. r. o. – firma získala dvě dotace v roce 2014 a 2017 v hodnotě 510 000 Kč,

Alimex Nezvěstice – firma získala celkem dvě dotace v roce 2010 a 2012 v hodnotě 1 472 367 Kč.

Celkem tedy firmy získaly 7 538 247 Kč.

Na porušení podmínky dotačního programu přišlo i Ministerstvo zemědělství a se třemi ze čtyř jmenovaných firem zahájilo v roce 2018 řízení o odnětí podpory. Že mají firmy dotace vrátit, nakonec potvrdil i ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). Proti pravomocnému rozhodnutí se ale Agrofert ohradil žalobou k soudu. A ten dosud spor neuzavřel, protože podniky Agrofertu pravomocné rozhodnutí ministra napadly u soudu.

Část dotací v hodnotě 1,5 milionu korun ale ministerstvo nevymáhá a odůvodňuje to právě tím, že podmínka přidělování dotací malým a středním podnikům platí až od roku 2015 a dotace před tímto rokem už vymáhat nemusí.

„Podmínka, že dotace může být poskytována pouze malým a středním podnikům, platí od roku 2015, a to v návaznosti na odpovídající legislativní základ, který byl přijat v roce 2014 – nařízení komise EU 702/2014,“ tvrdí Vojtěch Bílý, mluvčí Ministerstva zemědělství.

V tiskové zprávě Komise však upozorňuje, že odvolání vychází z nařízení z roku 2006, ve kterém je přesně řečeno, že i dříve byly podmínky nastaveny pro malé a střední podniky. Právě rozdílná interpretace nařízení přivedla Komisi k tomu, aby zahájila hloubkové šetření čerpání unijních peněz ze dvou zmíněných programů.

Piráti: Agrofert čerpal neoprávněně 4,6 milionu korun

Komise se bude zabývat také programem pojištění. Analytický tým Pirátů zároveň před koncem loňského roku upozornil na to, že z tohoto programu čerpalo pět dceřiných firem Agrofertu 4,6 milionu korun, i když byl program vypsaný Podpůrným garančním rolnickým a lesnickým fondem (PGRLF) opět jen pro malé a střední podniky.

Agrofert ale i v tomto případě trvá na tom, že dotace čerpal s unijními pravidly.

„Trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona, příslušných pravidel a uzavřených smluv. Můžeme uvést, že vše proběhlo v souladu s tehdy platnými předpisy a výkladem ze strany PGRLF,“ napsal Seznam Zprávám Karel Hanzelka, mluvčí Agrofertu.

Janusz Konieczny z analytického týmu Pirátů je však přesvědčen, že i v případě popsaných dotací na pojištění se jednalo o nezákonně vyplacenou finanční podporu, protože jestliže se malý podnik stane součástí velkého koncernu, tak na dotaci logicky nemůže dosáhnout.

„V letech 2010–2017 tak společnosti z koncernu Agrofert předložily nepravdivé údaje. V současnosti v rámci analytického týmu Pirátů podrobně vyhodnocujeme čerpání dotací ze strany Agrofertu,“ napsal Seznam Zprávám Konieczny.

Reklama

Doporučované