Hlavní obsah

Evropská unie si posvítila na dalšího giganta. Amazon musí za daně doplatit 250 milionů eur

Amazon musí doplatit 250 milionů eur na daních, výhodu mu poskytlo Lucembursko.Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Evropská komise rozhodla, že daňové výhody, které poskytlo Lucembursko společnosti Amazon, byly neoprávněné. Částka dosahuje přibližně 250 milionů eur (6,75 miliardy Kč). Země tak nyní musí tuto podporu získat od americké firmy zpět.

Článek

K situaci se vyjádřilo lucemburské ministerstvo financí, které uvedlo, že rozhodnutí komise důkladně zanalyzuje, je ale přesvědčeno, že se o nedovolenou státní podporu nejednalo. Komise případ prošetřovala od října 2014. Nyní došla k závěru, že daňové rozhodnutí Lucemburska vydané v roce 2003 a prodloužené v roce 2011 snížilo daně, které Amazon v zemi odváděl, bez platného odůvodnění.

„Amazon mohl platit čtyřikrát nižší daně než ostatní místní podniky, na které se vztahují stejné vnitrostátní daňové předpisy. Podle unijních pravidel na státní podporu je takový režim protiprávní," upozornila dnes komisařka odpovědná za hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová. Lucembursko podle ní kromě daně musí od firmy vymoci i úroky.

„Protože Amazon byl zdaněn v souladu s tehdy platnými daňovými pravidly, Lucembursko je toho názoru, že společnost nezískala neoprávněnou státní pomoc," reagovalo v prohlášení lucemburské ministerstvo financí. Zdůraznilo, že při vyšetřování komise plně spolupracovalo. Případ se podle něj týká situace v roce 2006, od té doby se prý mezinárodní i lucemburský rámec daňového práva výrazně proměnil.

Podle Vestagerové ale daňové rozhodnutí umožnilo Amazonu přesunout převážnou většinu svých zisků ze společnosti Amazon EU, která v Lucembursku podléhá dani, na firmu Amazon Europe Holding Technologies, která zde daně neplatí. Daňové rozhodnutí konkrétně schválilo licenční platby poskytované společností Amazon EU společnosti Amazon Europe Holding Technologies, které výrazně snížily zdanitelný zisk společnosti Amazon EU.

Z šetření ale vyplynulo, že úroveň licenčních poplatků schválená v daňovém rozhodnutí byla nadsazená a neodrážela ekonomickou realitu. Komise proto míní, že daňové rozhodnutí poskytovalo společnosti Amazon selektivní hospodářskou výhodu, jelikož této skupině umožňovalo platit nižší daně. Rozhodnutí totiž ve skutečnosti Amazonu umožnilo vyhnout se zdanění tří čtvrtin zisků z veškerého prodeje skupiny Amazon v EU.

Amazon strukturu, která byla schválena v prošetřovaném daňovém rozhodnutí, využíval od května 2006 do června 2014. V červnu 2014 společnost svůj způsob fungování v Evropě změnila.

Evropská komise způsoby, jak země rozhodují o daňových režimech, šetří od roku 2013. Už v roce 2015 došla k závěru, že Lucembursko selektivně zvýhodňovalo společnost Fiat a Nizozemsko firmu Starbucks. Za protiprávní označila v roce 2016 i belgické daňové výhody pro celkem 35 firem a v srpnu téhož roku nařídila americkému gigantu Apple doplatit daně v Irsku. V Lucembursku komise dál šetří případy firem McDonald´s a GDF Suez.

Reklama

Doporučované