Hlavní obsah

Evropu čeká další vlna veder, v Chorvatsku bojují s neochotou nosit roušky

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze španělského autonomního regionu Andalusie.

Reklama

Evropa se po minulém horkém týdnu připravuje na další vlnu veder, Chorvatské trajekty mezitím bojují s nekázní cestujících, kteří odmítají nosit roušky, v Polsku na nošení roušek budou v obchodech nově dohlížet policisté.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Vlna veder udeří na Evropu znovu

Evropu minulý týden rozpálila vlna veder. Horko může být letos obzvlášť nebezpečné tam, kde jako například v Madridu platí povinnost nosit roušky bez výjimky i při tropických teplotách. Dýchání v dusném prostředí je tak ještě o něco náročnější a vypadá to, že návštěvníci Madridu se o tom přesvědčí znovu hned tento týden. Nad třicítkou tam podle předpovědi budou teploty celý týden a o víkendu mají vystoupat až na 39 stupňů.

Zřejmě v důsledku vedra se v madridském regionu rozhořel i požár, který se hasiči snaží dostat pod kontrolu od noci na dnešek, informovala o tom agentura Reuters. Evakuovat se muselo už několik domů, což hasiči popsali jako preventivní opatření, ohrožení na životech podle nich nehrozí.

Před velmi horkým víkendem varují média i Francouze, v sobotu a neděli tam má být až 40 stupňů.

Ochlazuje se naopak u Baltu, kde si podle německé agentury DPA „léto dělá krátkou přestávku“. Aktuálně se tam teploty pohybují kolem 20 stupňů, v sobotu přitom například ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko přišel letního počasí užívat rekordní počet lidí. Ve vnitrozemí byl na některých koupalištích takový nával, že správci museli uzavřít vstupy. Ve druhé polovině týdne se v Německu má znovu oteplit.

Nekázeň na chorvatských trajektech

Chorvatské noviny Slobodna Dalmacija píší o problému s nerespektováním nařízení nosit roušky na tamních trajektech. Uvádí příklad, kdy v trajektu na pravidelné lince na ostrov Brač jedna z cestujících natočila video, kde je vidět, že roušky na ústech nemá většina cestujících.

Společnost Jadrolinija, která toto spojení zajišťuje, listu přiznala, že mnohdy je velmi těžké cestující přinutit k tomu, aby pravidlo respektovali. Cestující si první apel na nošení roušky vyslechnou při koupi jízdenek a poté znovu z reproduktorů, když se hlásí odjezd trajektu, přesto mnohdy neuposlechnou, uvedla společnost.

Problém je většinou v tom, že lidé roušky s sebou mají a při nástupu na plavidlo s nimi přijdou na ústech. Později si je ale sundají a ve výsledku tak má většina lidí na palubě roušky v kapsách. Jadrolinija poděkovala ženě, která natočila video, za upozornění.

V polských obchodech bude nošení roušek vymáhat policie

Předejít podobnému problému, jako mají chorvatské trajekty, se vysláním policistů do obchodů snaží předejít polská vláda.

Země koncem minulého týdne zaznamenala dosud nejvyšší přírůstky nakažených koronavirem od začátku pandemie. V pondělí hlásí polské úřady 575 nově nakažených koronavirem, v neděli jich bylo 548, ale v pátek a v sobotu 657, respektive 658.

Nově se budou muset také úřadům hlásit svatby a předkládat se kompletní seznam hostů.

Na jihu Itálie se „nadechla příroda"

Itálie, která byla jako první země v Evropě postižena epidemií covid-19, zrušila počátkem května karanténu a od 3. června se znovu otevřela turistům. Těch však je zde zatím jen málo, alespoň pokud se bavíme o Amalfinském pobřeží, turistickém regionu na jihu Itálie, píše v reportáži agentura AFP. A na přírodu to tam má blahodárné účinky.

„Obvykle je tu v této roční době všude plno jachet, odsud až na Capri,“ říká turistický průvodce Giovanni Casci, který přehlíží téměř prázdné pobřeží. Podle rybáře Gaetana Esposita moře vypadá jako před 40 lety. „Pokud jde o klid, jde o nepopiratelné zlepšení. Dříve tu projíždělo tolik lodí, že se to podobalo dálnici,“ zdůrazňuje rybář. „Je tu ale ekonomický problém. Nachytám sice ryby, ale neprodám je,“ dodává.

Reklama

Doporučované