Hlavní obsah

Exkluzivně z žebříčku nejbohatších Čechů. Muž, který začal půjčkou od otce

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Videoprofil 50. nejbohatšího Čecha. Jak zbohatl Vít Kutnar? (video: Petr Kobrle, Lukáš Kladníček)

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Šedesát nejbohatších Čechů má majetek ve výši 846 miliard korun, spočítal v nejnovějším vydání časopis Forbes.

Článek

Vít Kutnar nepatří do desítky nejbohatších Čechů, přesto se dostal na obálku říjnového časopisu Forbes, v němž měsíčník zveřejňuje nový žebříček tuzemských miliardářů.

Muži, jehož podnikatelský příběh začal půjčkou 150 tisíc korun od otce, patří většina ve firmě, která je jedničkou v prodeji stavebnin v Česku a na Slovensku. Seznam vám ve spolupráci s Forbesem přináší jeho profil (ve videu).

Forbes ve středu zveřejnil svůj každoroční žebříček nejúspěšnějších českých podnikatelů. Pro rok 2016 čítá 60 jmen a je mezi nimi 11 nováčků. Nejbohatším Čechem zůstává Petr Kellner, majitel skupiny PPF, jehož jmění časopis letos vyčíslil na 255 miliard korun. Druhý je Andrej Babiš, jediný majitel zemědělsko-potravinářského a chemického holdingu Agrofert a ministr financí, se sedmdesáti miliardami korun. O třetí a čtvrté místo se dělí realitní magnát Radovan Vítek a šéf a majitel finanční skupiny KKCG Karel Komárek. Majetek obou podnikatelů Forbes odhaduje na 49 miliard korun.

Českých Top 10

1. Petr Kellner, PPF - 255 miliard (hlavní obor: finance)

2. Andrej Babiš, Agrofert - 70 miliard (chemie, potravinářství)

3.- 4. Radovan Vítek, CPI PG - 49 miliard (reality)

3.- 4. Karel Komárek, KKCG - 49 miliard (finance, energetika)

5. Pavel Tykač, Czech Coal - 31 miliard (energetika)

6. Daniel Křetínský, EPH - 22 miliard (energetika, strojírenství)

7. Zdeněk Bakala - 20 miliard (média, retail)

8. Marek Dospiva, Penta Investments - 18,2 miliardy (finance, zdravotnictví, strojírenství)

9. Tomáš Chrenek, Agel - 15,9 miliardy (zdravotnictví, těžký průmysl)

10. – 11. Tomáš Němec, dříve ČGS - 15,8 miliardy

10. - 11. Oldřich Šlemr, dříve ČGS - 15,8 miliardy

Souhrnný majetek šedesáti nejbohatších Čechů činí 846 miliard korun. Po očištění – tedy v meziročním srovnání na padesátce podnikatelů, kteří byli v žebříčku již loni, rostlo jejich jmění o téměř 14 procent. Hlavní důvody bohatnutí jsou dva: Česká ekonomika loni rekordně stoupala, což se projevilo na tržbách a především ziscích jednotlivých firem, a zadruhé – levné peníze a nedostatek jiných příležitostí na investice se slušným výnosem táhly nahoru ocenění samotných společností. To se obvykle dělá přes násobky zisku před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA), přičemž tyto násobky v poslední době stoupají od dřívějších šesti až k osmi či desetinásobkům.

Forbes do oceňování co nejvíce zapojuje samotné byznysmeny z žebříčku, studuje výroční zprávy, ceny akcií, prochází obchodní rejstříky a konzultuje vše s investory a poradenskými firmami. Výsledné číslo je odhadem čistého jmění, které vyjadřuje, kolik by daný člověk mohl získat peněz, pokud by se rozhodl prodat všechen svůj majetek, tedy hlavně firmy, cenné papíry, významné nemovitosti a zároveň by poplatil všechny své dluhy.

Pro Petra Kellnera byl uplynulý rok především ve znamení růstu jeho splátkové společnosti Home Credit v Číně, přičemž se poprvé po dvou letech vrátila k ziskovosti také na ruském trhu, kde se jí kvůli nástupu tamní krize nedařilo. Agrofert Andreje Babiše měl loni rekordní ziskovost a dařilo se prakticky všem jeho hlavním segmentům podnikání (hnojiva, potraviny, zemědělství), letos se rozbíhají velké investice do modernizace výroby ve slovenském Duslu i do nové pekárny Lieken v Německu. Karlu Komárkovi se podařilo konsolidovat loterie v několika evropských zemích do skupiny Sazka Group a zároveň v jeho byznysu loni poprvé loterie překonaly dosud vedoucí ropu a zemní plyn.

Křetínský, nejsilnější energetik ve střední Evropě

Majetek rostl také Danielu Křetínskému. Jím řízený holding EPH, v němž vlastní 35 %, přidal na finanční výkonnosti a díky nedávno dokončené akvizici uhelných dolů a elektráren Vattenfalu v Německu se z něj definitivně stal největší výrobce energie ve střední Evropě. Oproti minulosti se mu přitom podařilo udržet na uzdě celkový dluh společnosti. Do první desítky se poprvé dostali Tomáš Němec a Oldřich Šlemr, kteří loni prodali holding ČGS (patří do něj značky jako Mitas či Rubena) za zhruba 30 miliard korun do rukou švédské skupiny Trelleborg, což byla největší loňská transakce vůbec. Oba následně založili vlastní investiční firmy.

Titulní strana aktuálního vydání časopisu Forbes patří Vítu Kutnarovi, který je šéfem a majoritním vlastníkem největší sítě stavebnin v Česku s názvem DEK a v žebříčku mu patří 50. příčka se jměním odhadovaným na 3,1 miliardy korun. Vít Kutnar začal podnikat už na vysoké škole a z půjčených 150 tisíc korun od otce dokázal vybudovat skupinu, která má 78 poboček a letos očekává obrat přesahující 11 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované