Hlavní obsah

Exministr Chovanec oznámil, kdy opustí Sněmovnu

Foto: Seznam Zprávy

Teď se budu tak půl roku věnovat sám sobě, protože je třeba doléčit některé věci, říká Milan Chovanec.

Reklama

Bývalý ministr vnitra a nynější poslanec ČSSD Milan Chovanec odejde ze Sněmovny ke 14. dubnu. Svoji rezignaci na poslanecký mandát doručil Sněmovně již minulý týden.

Článek

Ve Sněmovně Chovanec podle vlastních slov končí hlavně proto, že nesouhlasí s účastí ČSSD v koaliční vládě s hnutím ANO. Nahradí ho bývalý poslanec Václav Votava.

„Prohlášení o rezignaci na funkci poslance dorazilo do kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka 20. března. Pan poslanec Milan Chovanec skládá mandát ke 14. dubnu 2019,” potvrdila mluvčí předsedy Sněmovny Barbora Štenglová.

„Teď se budu tak půl roku věnovat sám sobě, protože je třeba doléčit některé věci. A potom se budu pravděpodobně zabývat podnikáním, případně nějakým poradenstvím,” řekl Chovanec. Žádnou konkrétní nabídku prý zatím nemá. V politice nyní působí také jako předseda krajské organizace ČSSD v Plzeňském kraji, není ani krajským, ani komunálním zastupitelem. Ministrem vnitra byl ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) od roku 2014.

Na schůzi Sněmovny, která má začít v úterý 16. dubna, by měl složit poslanecký slib Chovancův náhradník Votava. „Rozhodl jsem se, že ho (mandát) přijmu. Bylo to nelehké rozhodování, protože jsem se nově stal starostou Stříbra a nechci svoje město nějak zklamat,” řekl Votava. Dodal, že bude muset obě funkce skloubit. Ve Sněmovně chce zamířit do rozpočtového výboru, kterému v minulosti dokonce předsedal. Nahradit by měl svého spolustraníka Jaroslava Foldynu, který by měl naopak za Chovance zamířit do výboru pro bezpečnost.

Reklama

Doporučované