Hlavní obsah

Exministr Ťok zřejmě získá další funkci, míří do firmy ČEZ

Foto: Martin Sekanina / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Dan Ťok je dalším z Babišových lidí, kteří se v těchto týdnech přesouvají na vlivné posty ve státním a polostátním sektoru.

Reklama

aktualizováno •

Pokud nominaci Dana Ťoka do dozorčí rady ČEZ schválí 28. června valná hromada firmy, půjde už o druhou práci exministra pro stát. Je už ve správní radě Správy železnic.

Článek

Bývalý ministr dopravy Dan Ťok podle informací Seznam Zpráv míří do dozorčí rady polostátní energetické společnosti ČEZ. Navrhuje jej tam ministerstvo financí. Exministra Ťoka jako potenciálního kandidáta už měl schválit i vládní nominační výbor.

Sám Ťok pro Seznam Zprávy potvrdil, že se před tímto výborem prezentoval. „Na vládním výboru jsem byl projednán,“ uvedl, přičemž podotkl, že je stále jen v roli uchazeče.

Bývalý ministr už jednu podobnou funkci má. Je členem správní rady Správy železnic. V minulosti se hovořilo i o jeho ambicích v oblasti diplomacie, žádný post na ambasádě ale nezískal.

V předchozích týdnech se zase objevily spekulace, že by se mohl ucházet o post nového ředitele Letiště Praha po končícím Václavu Řehořovi. Ťok ale nyní Seznam Zprávám sdělil, že se o toto místo neuchází, do výběrového řízení se nepřihlásil.

Valná hromada firmy ČEZ se uskuteční 28. června. Kromě dalších bodů programu by se měla jako obvykle zabývat i personálními otázkami.

To, že ministerstvo financí Ťoka do ČEZ navrhuje, lze už vyčíst i z webových stránek vládního úřadu. A to v sekci, kde ministerstvo informuje o personálních nominacích. O Ťokovi se tam přímo píše jako o uchazeči, kterého navrhuje do dozorčí rady ČEZ.

Dan Ťok i přes svůj konec ve vládě je stále považován za člověka blízkého premiérovi Andreji Babišovi. Podobně blízko má ale podle řady zdrojů i k prezidentu Miloši Zemanovi.

Ministrem dopravy byl v letech 2014 až 2019. Předtím byl generálním ředitelem stavební společnosti Skanska.

Reklama

Související témata:

Doporučované