Hlavní obsah

Šéf pražského letiště je smířen se svým koncem. Už se mluví o nástupci

Foto: Letiště Praha, a.s.

Současný šéf Letiště Praha Václav Řehoř se zatím jasně nevyjádřil, zda se přihlásí do právě vyhlašovaného výběrového řízení.

Reklama

aktualizováno •

Jedním z adeptů, o nichž se mluví v souvislosti s uvolněným postem ve státní firmě Letiště Praha po odcházejícím Václavu Řehořovi, je i exministr dopravy Dan Ťok. Výběrové řízení už bylo vyhlášeno.

Článek

Předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř je už plně smířen se svým koncem v čele státem ovládaného podniku.

„Já plně respektuji vlastníka. Má právo jmenovat i odvolávat, je to standardní proces. Pro mě tato práce byla velmi cennou životní zkušeností,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv šéf společnosti, jejímž jediným akcionářem je ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou (ve vládě za ANO).

Jak Seznam Zprávy už uvedly, Václavu Řehořovi 27. června skončí po třech letech smlouva o výkonu funkce. Přestože mandát v představenstvu Letiště Praha je dle stanov pětiletý, ministerstvo financí se rozhodlo Řehořův pracovní kontrakt o další dva roky už neprodlužovat a na uvolněné místo ve vedení firmy vypsat výběrové řízení.

„V souvislosti s dynamickým vývojem v letecké dopravě a novými výzvami považujeme za vhodné vyhlásit výběrové řízení na člena představenstva Letiště Praha, v rámci kterého posoudíme vize a představy o budoucím směřování této strategické státní účasti. Tento postup je zcela v souladu s nominačním zákonem,“ reagoval v pondělí mluvčí ministerstva financí Zdeněk Vojtěch.

Václav Řehoř přišel do někdejšího Českého Aeroholdingu před sedmi lety jako člověk, kterého si do čela státní firmy osobně vybral tehdejší ministr financí a nynější premiér Andrej Babiš (předseda ANO). Nicméně mělo to být právě premiérovo okolí, kdo nyní začal tlačit na rychlou personální výměnu.

Řehoř zatím jasně neodpověděl na dotaz Seznam Zpráv, zda se výběrového řízení také zúčastní. „Každopádně ještě zvážím, zda představím svou vizi udržitelného rozvoje pražského letiště,“ nechává si vrátka pootevřená.

Kdo by mohl případně Václava Řehoře v představenstvu nahradit, je už předmětem spekulací. Deník Zdopravy.cz například uvedl, že se v oboru už několik měsíců hovoří o možném příchodu exministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Seznam Zprávy disponují obdobnými informacemi.

Dan Ťok nedávno už jeden atraktivní post v resortu dopravy získal. Stal se členem správní rady státní organizace Správa železnic. Ohledně svého možného angažmá ve vedení Letiště Praha se bývalý ministr zatím nevyjádřil, ač mu Seznam Zprávy položily otázku, zda se o něj bude ucházet, nebo ne.

Nicméně ve hře o uvolněné místo jsou podle informací Seznam Zpráv i někteří ze současných poslanců zvolených za hnutí ANO.

Novým předsedou představenstva Letiště Praha by se po doplnění o nového člena mohl nakonec stát i někdo ze zbývajících tří členů. Spekuluje se hlavně o ambicích manažera pro oblast obchodu, marketingu a komunikace Jakuba Puchalského, který je v nejužším vedení necelý rok a v minulosti řídil například i Českou televizi. Puchalský však odmítá, že by o uvolněný post nejvyššího šéfa usiloval. „Do výběrového řízení se hlásit nebudu,“ sdělil Seznam Zprávám.

Výběrové řízení na nového člena představenstva bylo ministerstvem financí už vyhlášeno. Resort řízený Alenou Schillerovou mimo jiné po uchazečích požaduje desetiletou praxi v letecké dopravě a v souvisejících oborech. Tím pádem je i vyloučena případná účast Václava Řehoře, který má jen sedmiletou praxi.

Pozn.: Do původního textu jsme doplnili vyjádření Jakuba Puchalského a informaci o vyhlášeném výběrovém řízení.

Reklama

Doporučované