Hlavní obsah

Exministr Vojtěch má novou funkci. K platu poslance dostane přes 95 tisíc

Foto: vlada.cz

Bývalý ministr Adam Vojtěch.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch získal k poslaneckému mandátu ještě pozici v managementu Krajská zdravotní.

Článek

Společnost Krajská zdravotní, která na Ústecku spojuje pět největších nemocnic, má nového předsedu představenstva. Stal se jím bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ten je navíc v současné době také poslancem za hnutí ANO. K platu poslance tak bude ještě pobírat měsíční odměnu převyšující 95 tisíc korun.

Vojtěch na postu předsedy představenstva nahradil Jindřicha Zetka, který byl ve středu krajskými radními z této pozice odvolán.

Od listopadu 2020 je již Vojtěch členem představenstva Krajské zdravotní. Může být velvyslancem ve Finsku. Poté, co ho schválila vláda, k tomu stačí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

„Já jsem se ho samozřejmě ptal. On sám říkal, s největší pravděpodobností, že by měl být, ale já si myslím, že to není otázka ani tohoto roku, takže uvidíme, co bude dál. Ta jeho angažovanost zůstává pořád stejná a je stále větším a větším přínosem pro Krajskou zdravotní,“ řekl ve středu novinářům hejtman Jan Schiller (ANO).

Schiller odvolání Zetka zdůvodnil tím, že měl jinou představu o řízení této firmy, než je vedení kraje. Zetek s tím však nesouhlasí. Podle něho hrálo roli to, že zrušili smlouvu pro Vladislavu Marschallovou, která byla dříve poslaneckou asistentkou Schillera.

Měsíčně jí Krajská zdravotní za poradenství platila 130 tisíc. Než byla smlouva zrušena, stálo to podle Zetka firmu zhruba 500 tisíc.

„Taková mzda je vzhledem k běžným mzdovým podmínkám ve společnosti u zaměstnanců nezdravotníků mimořádná, jelikož se blíží mzdě generálního ředitele,“ psalo se ve zprávě, kterou projednalo představenstvo Krajské zdravotní.

Krajská zdravotní se však Marschallové zastala. V tiskové zprávě napsala, že s ní byla uzavřena smlouva, podle níž se zapojila do přípravy strategie očkování proti covid-19 v Ústeckém kraji.

„Na základě této smlouvy působila Vladislava Marschallová v pozici manažera a koordinátora očkovacích míst v kraji a aktivně se podílela na vybudování velkokapacitních očkovacích center na Ústecku,“ uvedli zástupci Krajské zdravotní.

Smlouvu s Marschallovou podepsal Aleš Chodacki. Ten byl do úterý ředitelem Krajské zdravotní. Kvůli zmíněné smlouvě ho ale představenstvo odvolalo.

Důvodem bylo také to, že bez souhlasu představenstva Krajské zdravotní přijal funkci krajského koordinátora pro očkování proti covidu-19. Čímž měl čtyři funkce. Byl navíc primářem a také ředitelem ústecké nemocnice a i zmíněným šéfem Krajské zdravotní.

Navíc podle členů představenstva pochybil také tím, že si nechal od hejtmana schválit odměnu, když mu ji odmítl Zetek podepsat.

Vedení kraje nyní vypíše nové výběrové řízení na ředitele. To poslední bylo zrušeno. Přihlásili se do něj čtyři lidé, včetně Aleše Chodackiho. Jenže tři přihlášení vůbec nesplnili podmínky výběrového řízení.

Reklama

Doporučované