Hlavní obsah

Exnáměstek primátora zaplatí za předražený parkovací dům 23 milionů. A navíc dostal podmínku

Před Krajským soudem v Hradci Králové znovu stanul exnáměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Soud ho uznal vinným v případě koupě předraženého parkovacího domu. Dostal podmínku a musí městu zaplatit 23 milionů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Před Krajským soudem v Hradci Králové v pátek stanul exnáměstek hradeckého primátora Josef Malíř. Malíř působil na radnici v letech 2002 až 2010. V té době měl městu způsobit škodu ve výši 33 milionů korun nákupem údajně předraženého parkovacího domu. Soud bývalého náměstka v minulosti obžaloby zprostil, Nejvyšší soud však nařídil celou kauzu znovu projednat. Krajský soud teď Malíře uznal vinným ze dvou trestných činů. Exnáměstek odešel s podmínkou a povinností uhradit městu škodu.

Článek

Hradecké zastupitelstvo v roce 2010 schválilo odkoupení parkovacího domu od soukromé společnosti, která ho vystavěla, za 75 milionů korun. Podle znaleckého odhadu je však hodnota objektu jen 42 milionů. Obžaloba vinila Malíře, že nedostál svým povinnostem a že věděl, že pro město sjednává nevýhodnou smlouvu. Náměstek si měl celý odkup převzít do vlastní gesce a jednat s investorem pouze on sám.

Krajský soud ho za to nyní potrestal dvěma a půl lety vězení se čtyřletou podmínkou. Malířovi rovněž uložil zaplatit hradecké radnici škodu ve výši 23 milionů korun. Soud uznal Malíře vinným ze dvou trestných činů: z porušení povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužití pravomoci veřejné osoby.

Ten se takovému obvinění však brání. „V té době nebylo možné si něco sám vzít do gesce, úkoly rozdělovalo kolegium primátora. Nebyl jsem ani autorem projektu, tuto veřejnou stavbu schválil územní plán už v roce 2000. Pracovníky majetkového odboru jsem byl ujištěn, že cena odpovídá tehdy platným tabulkám pro stavebnictví a nevybočuje z cen obvyklých. S tímto byl návrh dán do zastupitelstva města,” vypověděl exnáměstek před soudem v lednu. Proti nynějšímu rozsudku se chce odvolat, se svými právními zástupci chce projednat i to, jak se bránit zaplacení škody, které mu soud uložil.

Státní zástupce byl s výsledkem pátečního soudu spokojen. „Vítám, že padl výrok o vině. Rozhodně nejde o kriminalizaci jednání běžných zastupitelů či řadových obcí, obžalovaný předražený projekt aktivně prosazoval,” uvedl státní zástupce Petr Kouble, který původně pro Malíře navrhoval až pětiletý trest odnětí svobody.

Nákup údajně předraženého parkovacího domu do majetku města není jediným prohřeškem, kvůli němuž exnáměstek Malíř stál před soudem. Hradecký okresní soud ho před třemi lety zprostil obžaloby kvůli nevýhodné smlouvě na pronájem a opravu tamního zimního stadionu. Tehdy měla vzniknout městu škoda 26 milionů korun. Hrozilo mu až osm let vězení.

Reklama

Doporučované