Hlavní obsah

Expert na praní peněz: Teď Babiš přijde s tím, že měl miliony v hotovosti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Premiér může rychle rozptýlit podezření, že nenakupoval nemovitosti ve Francii z legálních peněz. Dosud to ale neudělal.

Reklama

Premiér už druhý týden odmítá vysvětlit, jak kupoval vily ve Francii přes offshorové firmy. Ve středu se případ bude řešit ve Sněmovně.

Článek

Andrej Babiš už desátý den dluží hodnověrné vysvětlení, z jakých peněz nakoupil v roce 2009 vily a pozemky na francouzské Riviéře.

Premiér a předseda hnutí ANO, jak zveřejnil mezinárodní tým investigativních novinářů, pořídil na Azurovém pobřeží nemovitosti v hodnotě téměř 400 milionů. Obchod skryl za anonymní firmy z daňových rájů.

Babiš tvrdí, že šlo o peníze vydělané v Česku a řádně zdaněné. Jenže důkazy od minulého týdne nepředložil.

A bývalý policista a expert na praní špinavých peněz Kamil Kouba je přesvědčen, že Babiš žádné dokumenty o původu peněz nemá. Na rozptýlení pochybností by přitom podle Kamila Kouby stačilo málo: aby premiér ukázal výpisy ze dvanáct let starých bankovních kont, které prokážou, kdy a kolik za rezidence ve Francii zaplatil.

„Kdyby ukázal odchozí platbu, všechna podezření by rozptýlil velmi jednoduše a elegantně. Namísto toho, aby jednoduše doložil výpis z bankovního účtu s odchozí platbou, se však zachoval jako trenér nároďáku, který se v prodloužení zápasu rozhodne zdržovat hru,“ řekl Kouba.

Podle dokumentů uniklých z panamské advokátní kanceláře, které analyzoval český projekt Investigace.cz, půjčil Babiš na koupi nemovitostí ve Francii sám sobě: Peníze putovaly mezi firmami registrovanými na Britských Panenských ostrovech, v USA a v Monaku. Smysl téhle operace Babiš vysvětluje tím, že mu ji doporučila realitní kancelář a právník.

V roce 2018 se pak nemovitosti staly součástí svěřenských fondů, do nichž Babiš jako premiér musel pod tlakem zákona o střetu zájmů vložit svůj podnikatelský majetek.

Podle citovaného odborníka praní peněz je takový postup typický pro legalizaci nelegálně získaných financí. Kamil Kouba teď proto očekává, že Andrej Babiš přijde s novou verzí, odkud peníze pocházely: podle Kouby teď řekne, že na začátku byly peníze, které měl v hotovosti. A ty pak použil na investici ve Francii.

„To je totiž ten poslední chybějící dílek do mozaiky o praní peněz. To je to učebnicové schéma, protože normální lidé, kteří používají offshory, pošlou peníze přes banku, zatímco organizovaný zločin obchoduje v hotovosti,“ vysvětluje Kouba.

Informace o Babišově nákupu přes offshorové firmy měl podle dokumentů zveřejněných investigativci už v roce 2016 i český Finanční analytický úřad, který sleduje právě praní peněz. Poslanecká komise pro kontrolu tohoto úřadu si tak na středu pozvala ředitele FAÚ Libora Kazdu, aby k případu poskytl víc informací.

Babiš kvůli tomu Kazdu zprostil mlčenlivosti, bez ní totiž lidé z úřadu nesmějí o svých zjištěních mluvit. „Odpovím na všechno, co bude pokrývat zproštění mlčenlivosti,“ řekl Kazda pro Seznam Zprávy.

Není ale jasné, jestli poslanci dostanou informaci o původu Babišových stamilionů na pořízení domů na Riviéře. Tedy zda ředitel Finančního analytického úřadu ukáže dokumenty, podle nichž Babiš, tehdy ještě jako podnikatel, nikoli politik, měl potřebné peníze na účtu. A také, že je zdanil.

Přitom Andrej Babiš minulý týden reportérovi Seznam Zpráv na otázku po původu peněz odpověděl: „To je samozřejmě seznam, který já můžu předložit, to není problém.“

Stále však platí, že není zřejmé, proč tyto dokumenty premiér nezveřejní sám – proč to bere – případně – oklikou přes Finanční analytický úřad.

Server Aktuálně.cz minulý týden napsal, že Babiš se složitým nákupem domů přes offshorové firmy mohl chtít ve Francii vyhnout takzvané solidární dani. Ušetřil by několik milionů. Podle francouzských zákonů od ní byly osvobozené nákupy nemovitosti, na které si vzal kupující půjčku.

Jednodušší by bylo, kdyby si Babiš vyjednal úvěr u banky. Premiér šel ale krkolomnou cestou, kdy jedna jeho firma půjčovala druhé. A to tak, aby skutečný vlastník zůstal utajený.

Reklama

Doporučované