Hlavní obsah

Babišův problém bobtná. Přišel s novým vysvětlením, kde vzal miliony na nemovitosti

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš zatím nevysvětlil původ peněz, které pro nákup nemovitostí na Azurovém pobřeží použil.

Reklama

aktualizováno •

Už třetí den směřují na Andreje Babiše otázky, proč si před 12 lety pořídil nemovitosti ve Francii přes utajované transakce v daňových rájích.

Článek

Premiér Andrej Babiš je už třetí den pod tlakem kvůli kauze Pandora Papers. Podle informací, které zveřejnilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (ICIJ), si před lety koupil nemovitosti na Francouzské riviéře prostřednictvím účelově založených firem v daňových rájích.

Na utajenou transakci se přišlo díky úniku dokumentů z právnické kanceláře na Panamě. Babiš zatím okolnosti nákupu nemovitostí podrobně nevysvětlil, a tak v jeho případu zůstává mnoho neznámých.

Seznam Zprávy shrnují klíčové informace a otázky, které v kauze dosud zazněly.

1. Co víme o nákupu nemovitostí ve Francii

V roce 2009 Babiš podle zjištění investigativců převedl 15 milionů eur (téměř 400 milionů korun) ve formě půjček mezi svými firmami na Britských Panenských ostrovech, ve Spojených státech a v Monaku. Jeho monacká firma SCP Bigaud pak nakoupila celkem 16 nemovitostí v městečku Mougins nedaleko Cannes. Firma SCP Bigaud si později sjednala půjčku u privátní odnože bankovní skupiny Société Générale, čímž se zastínily vazby na zámořské firmy.

Firmu SCP Bigaud spolu s nemovitostmi pohltil v roce 2018 Babišův holding SynBiol. Tím se nemovitosti zároveň dostaly pod svěřenské fondy, do kterých Babiš přesunul Agrofert i další své podniky.

2. Jak Babiš vysvětluje nákup přes daňové ráje

Šéf hnutí ANO zdůrazňuje, že neporušil zákon. „Bylo to doporučení realitní kanceláře. Doporučila to koupit přes advokáta. Není to nic nelegálního,“ řekl v pondělí.

Zdůraznil, že operace proběhla před dvanácti lety a tvrdí, že kauza byla účelově zveřejněna krátce před parlamentními volbami. „Nemám žádnou nemovitost ve Francii, nemám žádný offshore. Poskytl jsem půjčku, která byla řádně zdaněna. A ta půjčka se potom vrátila do České republiky, do české banky před tím, než jsem se stal politikem,“ uvedl Babiš.

3. Odkud vzal Babiš na nákup nemovitostí peníze.

V nedělní předvolební debatě prohlásil, že dokáže „lehce prokázat, že ty peníze odešly z české banky a vrátily se do české banky“. Doposud se Babiš vyjadřoval tak, jako by šlo o jeho osobní zdroje. Odkazoval na „audit“ svých příjmů z roku 2017, kterým prokazoval, že měl dostatek peněz na nákup korunových dluhopisů. Jenže právě podle auditu by se po poslání skoro 400 milionů korun téměř finančně vyčerpal. Pravděpodobné tedy je, že Babiš pro nákup vytáhl peníze z některé ze svých firem.

V úterý přišel premiér s novým vysvětlením. Média (včetně Seznam Zpráv) zpochybňovala, že měl na nákup dostatečné množství peněz, podle Babiše měl na kontě stovky milionů korun.

„Na účtu jsem měl 19,5 milionů eur,“ řekl v úterý serveru iROZHLAS.cz.

To ale zpochybňuje zmíněný audit z roku 2017, který tyto finance nezachytil. Premiér nyní tvrdí, že auditorská zpráva nepostihla veškeré jeho příjmy. „Jednalo se o mé vybrané příjmy, takže je potřeba vzít v úvahu, že jsem měl k dispozici i jiné zdaněné finance, které v auditu zohledněny nejsou,“ uvedl Babiš pro iRozhlas.

Dokument, který Babiš ukázal iRozhlasu, nijak nevysvětluje, z jakého podnikaní peníze získal.

Dříve deklarované výplaty od Agrofertu takovou sumu dohromady nedávají. Nicméně peníze musely projít kontrolními procesy banky, což zaručuje, že jejich původ není nelegální.

5. Jak mohl Babiš na finanční operaci vydělat

15 milionů eur putovalo podle zjištění Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů přes zámořské firmy ve formě půjček. Fakticky tak jedna Babišova firma půjčovala druhé. Tento způsob financování se uvnitř podnikatelských skupin používá celkem běžně, z pohledu majitele je výhodnější než obyčejné převody peněz.

Na zajímavé peníze si Babiš mohl přijít díky vhodnému nastavení úroků uvnitř pomyslného „kolečka“ s půjčkami. Hlavní důvody zvoleného rozložení transakcí však byly nejspíš jiné – konečný výnos z nárůstu ceny nemovitosti a úspora na daních.

Kauza Pandora Papers

  • Projekt Pandora Papers je založený na téměř 12 milionech dokumentů ze 14 právních kanceláří, spolupracovalo na něm přes 600 novinářů z více než stovky zemí světa.
  • Tvrdí, že v rámci projektu odhalili, jak mocní a bohatí využívají offshorové společnosti a netransparentní jurisdikce kvůli anonymitě a daňové optimalizaci.
  • V dokumentech se podle nich objevují jména zločinců, celebrit, politiků, fotbalistů, soudců i lidí z daňových úřadů z celého světa.

Nemovitosti zastřešené ve firmě SCP Bigaud se kupovaly v roce 2009, tedy už během světové finanční krize. Do holdingu SynBiol se začlenily až o devět let později. Mezitím nepochybně stoupla jejich cena, a tím pádem i hodnota firmy SCP Bigaud. Výdělek z takové transakce by šel k dobru Babišovi. Zároveň by nemusel platit daně – na rozdíl od případu, kdyby nemovitosti kupoval jako fyzická osoba.

6. Čím se Babiš mohl provinit a co mu hrozí

Z pohledu českých zákonů se Babiš skutečně nemusel dopustit něčeho nezákonného, například krácení daně nebo praní špinavých peněz. Daňové ráje používají i jiní čeští podnikatelé kvůli výhodným podmínkám a anonymitě. Je možné, že jako veřejný funkcionář porušil zákon o střetu zájmů, pokud majetek a zisky z transakcí s nemovitostmi nezahrnul do svého majetkového přiznání. Pokud chce Babiš obhájit svoji bezúhonnost, musí zveřejnit podrobnější informace.

Jako politik se Babiš prohřešil tím, že operaci s daňovými ráji držel v utajení. Nemluvil také pravdu, když tvrdil, že nepoužívá daňové ráje. „Nemám žádné offshory, jak vaši kámoši,“ hřímal v květnu 2015 v Poslanecké sněmovně. V témže roce však ještě vlastnil firmu Blakey Finance na Britských Panenských ostrovech, přes kterou účtoval peníze na nákup nemovitostí. Patřila mu také monacká firma SCP Bigaud s nemovitostmi.

Hůře může Babiš pochodit v zahraničí, hlavně u finančních úřadů ve Francii. Podle serveru neovlivni.cz si mohl neoprávněně snížit daň z nemovitosti i solidární daň z majetku. Ve Francii se vysoké daně z majetku a luxusních nemovitostí snižují, pokud je nemovitost zatížena půjčkou. Ta však nesmí pocházet od spřízněných osob.

Reklama

Doporučované