Hlavní obsah

Covid pasy letošní dovolenou nespasí. Kam se bude dát cestovat, odhaduje expert

Foto: Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Sezona dovolených se blíží. Podle odhadů cestovních kanceláří k moři vyjede více Čechů než před rokem. Co je při cestě za hranice čeká?

Hostem Ptám se já byl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Ministerstvo zdravotnictví zavedlo s platností od úterý 27. dubna systém ochrany před zavlečením mutací covidu-19, který se liší podle úrovně rizikovosti jednotlivých zemí. Podle cestovatelské mapy a stupně rizika jednotlivých zemí tak po návratu ze zahraničí čeká Čechy buď PCR test, nebo sebekaranténa kombinovaná s testy, která u návratu ze zemí s vysokým rizikem může trvat až 14 dní.

A podle Jana Papeže jsou právě pravidla pro návrat do Česka často striktnější než požadavky zemí, kam čeští turisté cestují. Jak se tedy budou turisté v létě prokazovat? „Myslím, že je čas, aby se zavedly covid pasy, ale nemyslím si, že by se stihly do léta,“ řekl v Ptám se já místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež s tím, že by na covid pasy nespoléhal.

Podle něj navíc není ideální, aby se lidé museli spoléhat pouze na elektronickou formu takového průkazu. Ne každý má totiž chytrý telefon nebo přístup k internetu. „Lidé, kteří mají nějakou vrstvu ochrany, by ale mohli být velmi jednoduše zaznamenáváni do příjezdových formulářů, například pomocí QR kódu,“ dodal.

Podle Papeže lze očekávat, že v některých zemích si Češi poradí i bez takového potvrzení. „Ve Středomoří to vypadá, že se podaří vytvořit tzv. bubliny, kde země budou brát české klienty bez testů. Bude záležet na našem Ministerstvu zahraničí, jaké budou podmínky, když se vracíme. A tady narážíme na militantní skupinu lidí na Ministerstvu zdravotnictví, která vůbec nedbá na to, že turistika je nejenom součást životního stylu, ale že je to i hospodářská záležitost a brání turistice v existenci,“ kritizoval v rozhovoru Papež.

A do jakých destinací se podle něj Češi budou moci vydat bez obav? „Doufám, že ty klasické středomořské destinace či Jadran, tak ty budou velmi otevřené. Turistika jim velmi chybí v ekonomice. Doufám, že i okolní země jako Rakousko, Slovensko, Polsko budou otevřeny pro Čechy bez nějakých velkých problémů,“ řekl a dodal, že zejména Chorvatsko, Řecko, Španělsko nebo Turecko se snaží udělat vše proto, aby Češi do té země přijeli bez velkých restrikcí.

Jak hodnotí požadavky na PCR testy a jejich cenu? A v jakém stavu jsou tuzemské cestovní kanceláře po roce omezeného turismu?

Poslechněte si rozhovor v úvodním podcastu, ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Myslím, že je čas, aby se zavedly covid pasy, ale nemyslím si, že by se stihly do léta,“ tvrdí místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované