Hlavní obsah

Exploze v Göteborgu nebyla náhoda, někdo nastražil výbušninu

Foto: Profimedia.cz

Exploze v centru Göteborgu nastala krátce před pátou hodinou ráno.

Reklama

aktualizováno •

Více než dvě desítky zraněných si dnes ráno ve švédském Göteborgu vyžádala exploze a následné požáry v několika obytných domech. „Máme podezření, že tam někdo umístil něco, co explodovalo,“ uvedl policejní mluvčí.

Článek

Co výbuch způsobilo, zatím není jasné, nicméně podle policie nešlo o nehodu, informovala švédská média. Policejní mluvčí Thomas Fuxborg pro švédskou stanici TV4 uvedl, že vyšetřovatelé pracují s verzí, že na místo někdo úmyslně umístil výbušné zařízení.

Podle aktuálních údajů bylo do nemocnic dopraveno 16 zraněných ve věku od deseti do 80 let. Podle mluvčí göteborské univerzitní nemocnice Ingrid Fredrikssonové je stav čtyř hospitalizovaných, tří žen a jednoho muže, vážný.

„Byla to nejspíše ta nejhlasitější věc, co jsem kdy slyšel,“ uvedl pro deník Göteborg Tidning jeden z obyvatelů domu Lars Hulten, kterého zvuk exploze probudil ze spánku. „Celý byt vibroval. Postel vibrovala,“ dodal.

Podle göteborské záchranné služby exploze zasáhla několik bytů a schodiště. Následný požár se rozšířil na přilehlé domy. Evakuováno z nich bylo několik stovek lidí, někteří skákali v panice z oken, sdělil televizi SVT velitel zasahujícího týmu záchranářů Jon Pile. Požár zatím stále není uhašený a hoří na několika podlažích.

Exploze v centru Göteborgu nastala krátce před pátou hodinou ráno. Příčina stále není jasná. Podle policie ale nevybuchl plyn. Podle nejmenovaného policejního zdroje, který citoval místní list GP, mohlo být před jeden ze vchodů do domu umístěno výbušné zařízení. Velitel záchranných operací Pile agentuře AFP řekl, že dům nebyl napojený na rozvod plynu.

K výbuchu došlo v době, kdy skandinávský národ zažívá nárůst násilí mezi organizovanými zločineckými gangy. Švédská média se tak v úterý okamžitě zaměřila na možnost, že by výbuch v Göteborgu mohl souviset s činností bojujících gangů. Premiér Stefan Lofven ale o motivu opakovaně odmítl spekulovat.

„Nechceme spekulovat o tom, co to je. Na závěry je příliš brzy. Nevíme, jaký je motiv. Nevíme nic,“ řekl Lofven během tiskové konference.

Reklama

Související témata:

Doporučované