Hlavní obsah

Exšéf ČTÚ Novák chce kvůli svému odvolání podat žalobu

Foto: Český telekomunikační úřad, twitter.com/xmireknovak

Bývalý předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Reklama

Bývalý předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák chystá kvůli svému odvolání z čela úřadu správní žalobu. V rozhovoru pro server Lupa.cz to zdůvodnil tím, že způsob jeho odvolání by mohl zpochybnit kroky ČTÚ.

Článek

Novák v rozhovoru pro server Lupa.cz řekl, že jeho odvolání nebylo v souladu se zákonem. Když totiž vláda koncem ledna Nováka na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu z čela Rady ČTÚ odvolala, ponechala mu funkci jejího řadového člena.

„Nejde odvolat předsedu a nechat toho člověka v radě, vždycky se musí odvolat jako člen rady,“ uvedl Novák. Odkázal přitom na zákon o elektronických komunikacích. „Vzhledem k tomu, že se ministerstvo v současné době tváří, že je všechno v pořádku, jsem připraven podat žalobu,“ vysvětlil.

Platná je podle něj jen rezignace, kterou podal krátce před svým odvoláním kvůli snaze Ministerstva průmyslu a obchodu změnit podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G.

Jak dodal, je třeba, aby byly veškeré budoucí kroky úřadu – vzhledem k aukci i dalším regulačním zásahům nebo rozhodnutím – nezpochybnitelné. „Myslím si, že to je klíčové, protože v případě, že by se nedělo nic a pak by někdo hrál na neplatnost a chtěl by zpochybnit práci mých bývalých kolegů, bylo by to velmi nešťastné.“

Ministerstvo průmyslu již dřív uvedlo, že odvolání bylo v pořádku. Vláda do čela ČTÚ jmenovala Hanu Továrkovou.

Reklama

Doporučované