Hlavní obsah

Extraligu vyměnil za studium v USA, teď Robert Sovík pomáhá sportovním talentům ke stipendiím

Rozhovor s Robertem Sovíkem. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Stále více českých sportovních talentů volí možnost studovat a sportovat na amerických univerzitách. Získat stipendium ale není úplně jednoduché. Robert Sovík se inspiroval vlastním příběhem, jeho agentura USA Sport & Study teď pomáhá sportovním talentům do zámoří.

Článek

Ještě v roce 2011 oblékal Robert Sovík dres pražské Sparty. V juniorském týmu byl kapitánem, v tabulce kanadského bodování se pyšnil bodem na zápas. V tentýž rok nastoupil také do osmi zápasů v extralize, Spartě se tehdy nedařilo, v play-out se ale nakonec v nejvyšší soutěži zachránila.

Namísto dalších startů v extralize ale začala Roberta lákat cesta do zámoří. Celá myšlenka se zrodila při výklusu pražskou Stromovkou, když mu francouzský spoluhráč Yorick Treille vyprávěl o svých zážitcích z americké univerzity.

„Vždycky jsem musel kromě hokeje řešit i školu, záleželo mi na známkách a na nějakém osobním rozvoji,” říká Robert v rozhovoru pro Seznam. Skloubit hokejovou kariéru a studium jde v Česku jen obtížně. „Během letní přípravy jsem byl jediný, kdo mezi tréninky oblékl sako a běžel na zkoušku,” vzpomíná Sovík na sezonu 2011, kdy zároveň s hokejem na Spartě ještě studoval Českou zemědělskou univerzitu.

V roce 2012 už ale Robert Sovík studoval ekonomii na Hobart and William Smith Colleges ve státě New York. A hrál tu i hokej. Oněch osm startů v dresu Sparty mezi profesionály ale nakonec hrálo klíčovou roli. Přísná pravidla univerzitní soutěže NCAA mu nedovolily hrát nejvyšší divizi, odkud týmy NHL draftují své budoucí hvězdy. Na Hobart College tak nastupoval ve třetí divizi NCAA.

Na jaře 2015 studium ekonomie dokončil, v univerzitní lize odehrál přes 70 zápasů. Ještě během studia si zařídil stáž a práci ve společnosti Markit IHS sídlící na Manhattanu. Korporátní život ho ale časem omrzel. Během toho všeho totiž neustále živil projekt USA Sport & Study, který založil se svým kamarádem Petrem Boháčkem.

Jedná se o development agenturu, která pomáhá českým sportovním talentům zopakovat jeho příběh. Zařízení studia na zámořské univerzitě, zařízení sportovního stipendia, důraz na lidský rozvoj či přípravu na přijímací testy a pohovory. Součástí toho všeho je samozřejmě i psychologická příprava. „Ten proces příprav je u některých studentů delší, v současnosti spolupracujeme i s lidmi, kteří půjdou na univerzitu až v roce 2021. Klademe ale důraz na kompletní přípravu toho člověka na studium a sport v Americe,” říká Sovík.

V současné době se ale agentura nezaměřuje čistě na sportovní talenty, jedná i s řadou nesportovců, například v oblasti vědy.

„Každý sport je specifický, co se týče přijetí na univerzitu. Důležité je, aby daný člověk byl ve svém sportu v České republice jeden z nejlepších. V zámoří je totiž neskutečná konkurence. Dále klademe důraz na dobré známky ve škole a vysoký level angličtiny. Mimo to všechno je samozřejmě důležitá i ambice daného studenta se zlepšovat ve všech třech těchto oblastech,” popisuje.

Sportovci mají podle Roberta Sovíka rozhodně co nabídnout na pracovním trhu. Ve Spojených státech jsou takoví sportovci cenění. Jsou totiž zvyklí zvládat stres, ovládají týmovou práci i leadership. Pokud takovým sportovcům nakonec profesionální kariéra nevyjde, mají „zadní vrátka” a na pracovním trhu o ně podle Roberta Sovíka bude zájem.

Reklama

Související témata:
NCAA

Doporučované