Hlavní obsah

Extrémy počasí: Orkán převrátil kamion na střechu, na ledovce havaroval autobus s dětmi

Studio Seznam: Poslechněte si aktuální předpověď počasí od meteorologa Petra Dvořáka z ČHMÚ. Také se podívejte, jak sněhová kalamita zahýbala s kritickým suchem a nedostatkem podzemních vod.

 

Reklama

Studio Seznam o extrémech počasí: Česko zažilo od počátku roku sněhovou kalamitu, mimořádné mrazy, nyní ledovku a vichřici.

Článek

Extrémně silný vítr od pátečního rána přidělává práci lidem i záchrannému systému především na západě Čech a na horách.

V Krkonoších a Krušných horách naměřili rychlost větru 118 kilometrů v hodině, to už je síla orkánu. Těsně u hranic s Německem v nárazech dosáhl vítr rychlosti 148 km/h.

Horská služba v Krkonoších upozorňuje případné zájemce o túry na sněhové závěje a silný vítr. V Krkonoších připadlo v noci přes deset centimetrů sněhu, na hřebenech hor je navíc silná mlha.

Na Chebsku vítr převrátil kamion.

Odpoledne havaroval autobus s 23 dětmi a osobní auto mezi Jáchymovem a Ostrovem. Jeden člověk se při nehodě zranil, děti v autobuse jsou v pořádku. Pro cestující vyjel evakuační autobus.

V Sokolově vítr trhal talíře satelitních televizních přijímačů.

U Třemošné na Plzeňsku ráno havaroval po srážce s osobním autem autobus, sjel do příkopu a převrátil se na bok. Podle mluvčího záchranné služby Martina Brejchy se nehoda autobusu s deseti cestujícími obešla bez zranění.

Zhruba tisíc obyvatel Přerova se dnes ráno ocitlo bez pitné vody. Poruchu na vodovodu zřejmě způsobily mrazivé teploty.

Sněžení a silný vítr hlásí silničáři z celého území republiky, všude vyzývají k maximální opatrnosti.

Napadly dvě Orlické přehrady sněhu

Ve studiu Seznam Zprávy (ve videu nahoře v tomto článku) se dozvíte aktuální předpověď počasí od meteorologa Petra Dvořáka (ČHMÚ), ale také se podíváme, jak sněhová kalamita z prvních dní roku 2017 zahýbala s kritickým suchem a nedostatkem podzemních vod, jímž Česko, respektive jeho některé regiony, trpí v posledních třech letech.

Hydrolog Jan Daňhelka spočítal, že v posledních dnech zasypalo Česko tolik sněhu, že po roztání by naplnil dvě Orlické přehrady. Ve videu vysvětlí, jak se to projeví v doplnění zásob podzemní pitné vody, jíž je hlavně ve východních Čechách nedostatek.

Hosty studia jsou také ministr životního prostředí Richard Brabec a zemědělství Marian Jurečka, kteří budou odpovídat na otázky, jak je stát připraven nakládat se strategickou surovinou - vodou - v příštích měsících a letech.

Reklama

Doporučované