Hlavní obsah

Facebook odhalil a smazal na třicet účtů. Měly ovlivňovat americkou politiku

Podvodné účty na internetu.Video: Marek Baloun, Reuters

 

Reklama

Společnost Facebook odhalila a smazala na tři desítky stránek a profilů ze svých sociálních sítí. Podle firmy měly ovlivňovat podzimní volby v USA.

Článek

Společnost Facebook objevila desítky patrně falešných účtů, které se podle ní koordinovaně snažily ovlivňovat americkou politiku před podzimními volbami. Firma kvůli tomu smazala osm stránek a sedmnáct profilů na Facebooku a dalších sedm účtů na Instagramu. 

Podle blogu firmy není zatím původce účtů znám, nevyloučila ale spojitost s Ruskem. Podle Facebooku existuje nespecifikovaná vazba mezi některými ze smazaných účtů a účty ruské Agentury pro výzkum internetu. Ta je vedena jako šiřitel dezinformací. Podle firmy šlo o sofistikovaný pokus o manipulaci s míněním uživatelů. „Takovéto chování není na Facebooku dovoleno, neboť nechceme, aby lidé či organizace vytvářeli sítě účtů, které šíří matoucí informace o tom, kým jsou či co dělají,“ uvedla kalifornská společnost.

Nejstarší ze smazaných stránek fungovala od loňského března, řada z nich ale vznikla až nedávno. Alespoň jeden účet z odstraněné skupiny sledovalo přibližně 290 000 uživatelů Facebooku či Instagramu. Některé z příspěvků měly i rasistický nebo sexistický podtext.

Reklama

Související témata:

Doporučované