Hlavní obsah

Facebook odstranil 2632 účtů šířících spam a manipulace, většinou z Íránu a Ruska

Facebook odstranil přes dva a půl tisíce účtů. Šířily manipulace a spam.Video: Lukáš Fíl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Facebook odstranil přes dva a půl tisíce účtů, stránek a skupin, které se vydávaly za někoho jiného a na sociální síti šířily manipulace a spam. Jednalo se o organizované skupiny řízené z Ruska, Íránu, Kosova a Makedonie.

Článek

Facebook v úterý uvedl, že odstranil uživatelské účty z Íránu, Ruska, Makedonie a Kosova kvůli „koordinovanému neautentickému chování“. Platforma pro sociální média o tom informovala na svém blogu.

„Koordinované neautentické chování je to, když skupiny stránek nebo lidí spolupracují, aby oklamaly ostatní v tom, kdo jsou nebo co dělají,“ vysvětlil Nathaniel Gleicher, vedoucí oddělení kybernetické bezpečnosti Facebooku.

Gleicher připomíná, že Facebook tyto stránky ruší kvůli jejich chování a nikoliv obsahu. Například když stránka předstírá, že je provozována z jiné země, než jak tomu je ve skutečnosti. Stránka to může dělat z ideologických důvodů, nebo pro to má finanční motivaci.

Celkem bylo kvůli aktivitám ve zmíněných zemích odstraněno 2632 stránek, skupin a účtů z Facebooku a Instagramu.

Facebook uvedl, že 513 těchto účtů bylo vázáno na Írán. Tyto účty se v Egyptě, Indonésii, Itálii a dalších zemích vydávaly za místní občany a mediální subjekty, šířily zprávy o současném dění a často přejímaly a propagovaly zprávy z íránských státních médií. Šlo například o zprávy o sankcích proti Íránu nebo napětí mezi Indií a Pákistánem. Všechny tyto účty byly přitom řízeny z Íránu.

Dalších 1907 zrušených účtů bylo spojeno s Ruskem. Ty byly odstraněny většinou kvůli šíření spamu. Menší část z nich pak kvůli propagování obsahu spojenému s děním a politikou na Ukrajině.

Facebook odstranil i kolem dvou set účtů, které se vydávaly za politické organizace v Austrálii, Spojeném království a USA – ve skutečnosti ale byly řízeny z Makedonie a Kosova.

Facebook se v poslední době zaměřuje na podobné podezřelé účty z mnoha zemí. Děje se tak poté, co firma v posledních dvou letech čelila kritice kvůli neefektivitě, s jakou vyvíjela nástroje pro boj proti extremistickému obsahu a propagandistickým operacím.

Reklama

Doporučované