Hlavní obsah

Facebook vyšetřuje, zda neunikly údaje o 267 milionech jeho uživatelů

Foto: Autor: www.thoughtcatalog.com

Sociální síť Facebook.

Reklama

Podle zprávy technologického webu Comparitech byla databáze obsahující například jména a telefonní čísla uživatelů dostupná na fóru využívaném hackery.

Článek

Americká internetová společnost Facebook vyšetřuje zprávy, že se na internetu objevila volně dostupná databáze obsahující údaje o více než 267 milionech uživatelů její sociální sítě.

Informuje o tom list Financial Times.

Podle zprávy technologického webu Comparitech byla databáze obsahující například jména a telefonní čísla uživatelů tento měsíc po určitou dobu dostupná na fóru využívaném počítačovými hackery. Comparitech také uvedl, že tyto údaje, které patří převážně uživatelům ze Spojených států, by mohly být zneužity k šíření spamových SMS zpráv a k takzvaným phishingovým útokům.

Nová komise bude hlídat uživatelské soukromí

Facebook oznámil, že tuto záležitost zkoumá. Podle firmy jde pravděpodobně o údaje získané ještě před změnami, které v posledních letech učinila k zajištění lepší ochrany dat uživatelů, napsal list Financial Times na svých internetových stránkách.

Zjištění přichází v době, kdy americká internetová společnost chystá nový „program ochrany soukromí”. Zahrnuje i vytvoření speciální nezávislé komise, která se má zabývat případy narušení soukromí. Plán je součástí dohody s americkou Federální obchodní komisí (FTC), Facebook na něj vyčlenil v přepočtu téměř 115 miliard korun.

Vývojáři aplikací měli dříve přístup k rozsáhlému množství uživatelských dat. Po aféře firmy Cambridge Analytica, která čelila obvinění z neoprávněného využití informací o uživatelích Facebooku pro politické kampaně, ale americká internetová společnost přístup k některým datům zakázala. Konkrétně jde například o telefonní čísla.

Pro společnost Facebook nejde o první případ úniku dat. Například v březnu firma přiznala, že v nezašifrované podobě ukládala nejen hesla milionů uživatelů stejnojmenné sociální sítě, ale také k milionům účtů na síti Instagram. Na problém prý provozovatel přišel v lednu při „rutinní bezpečnostní kontrole“. Facebook ale zároveň tvrdil, že hesla si mohli přečíst pouze jeho zaměstnanci.

Před pár dny navíc došlo ke krádeži pevných disků s nezašifrovanými daty téměř třiceti tisíc stávajících i bývalých amerických zaměstnanců společnosti. Loupež se stala již 17. listopadu a Facebook se o ní dozvěděl o tři dny později, postižení pracovníci ale informaci dostali až v minulých dnech.

Reklama

Doporučované