Hlavní obsah

Zneužila data z téměř 90 milionů účtů. Teď firma Cambridge Analytica končí

Firma Cambridge Analytica končí.Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Firmě zlomil vaz odliv zákazníků i výslechy před britskými zákonodárci.

Článek

Firma Cambridge Analytica, která získala data desítek milionů uživatelů sociální sítě Facebook a využila je v rámci volebních kampaní v několika zemích, končí. Informoval o tom dnes americký list The Wall Street Journal (WSJ), podle kterého v souvislosti se skandálem v uplynulých měsících firma ztratila řadu zákazníků a musela také čelit vysokým nákladům v souvislosti s vyšetřováním skandálu. Firma Cambridge Analytica v prohlášení uvedla, že požádala o zahájení insolvenčního řízení a s okamžitou platností ukončila svou činnost. O insolvenci požádala také její britská mateřská společnost SCL Group. O ochranu před věřiteli hodlá Cambridge Analytica požádat u newyorského soudu. Vinu za současný stav podle ní nesou média a jejich nespravedlivě negativní zpravodajství.

Cambridge Analytica pomáhala při volební kampani americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Podle britské televize Channel 4 působila například také v Česku, ale i v Nigérii, Keni, Indii či Argentině.

Kvůli skandálu už v březnu společnost zbavila funkce svého tehdejšího generálního ředitele Alexandra Nixe. V dubnu ve funkci skončil i jeho dočasný nástupce Alexander Tayler.

S odvoláním na zakladatele společnosti Nigela Oakse WSJ dnes uvedl, že kromě Cambridge Analytica končí také její britská mateřská společnost SCL Group.

„Během minulých měsíců se Cambridge Analytica stala předmětem řady nepodložených obvinění a navzdory snahám společnosti uvést je na pravou míru byla hanobena za aktivity, které nejenže jsou legální, ale jsou všeobecně přijímány jako integrální součást online reklamy,“ uvedla společnost Cambridge Analytica.

Aféra kolem firmy Cambridge Analytica, jež se dostala k datům 87 milionů uživatelů Facebooku, citelně zasáhla i stejnojmennou firmu, která sociální síť provozuje. Ta se už za kauzu omluvila a přislíbila zavést taková opatření, jež dalšímu zneužívání dat zabrání.

Reklama

Doporučované