Hlavní obsah

Vydírání, prostitutky a fake news. Společnost, která pracovala na Trumpově kampani, odhalila svoje praktiky

Cambridge Analytica údajně ovlivňovala za pomoci ilegálních praktik volby po celém světě. Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Britská televizní stanice Channel 4 přinesla informace o tom, že společnost Cambridge Analytica používala ilegální praktiky za účelem ovlivňování voleb po celém světě. Společnost je rovněž zapletena ve skandálu neoprávněného získávání soukromých informací o uživatelích Facebooku.

Článek

Investigativní reportáž novinářů z britské televize Channel 4 přinesla informace o tom, že Cambridge Analytica ovlivňovala pomocí ilegálních praktik volby po celém světě. Její šéfové se novinářům v utajení svěřili, že spolupracují s bývalými špiony z Velké Británie a Izraele a cíleně šíří fake news. K dosažení cílů svých klientů pak měla společnost využívat i vydírání nebo svádění potenciálních cílů prostitutkami. „Zní to hrozně, ale tyhle věci ani nemusí být skutečné, stačí, aby byly uvěřitelné,” říká na jedné z nahrávek výkonný ředitel společnosti Alexander Nix.

Zprávu přinesla televize krátce poté, co média informovala o tom, že společnost zneužila data z 50 milionů profilů uživatelů Facebooku. K jednomu z největších útoků na soukromí uživatelů Facebooku došlo během vytváření softwarových nástrojů pro podporu prezidentské volební kampaně Donalda Trumpa. Software měl předpovídat preference voličů a ovlivňovat jejich rozhodování. K tomu však společnost využila soukromá data bez povolení uživatelů, která dále sloužila k šíření cílené reklamy. Tímto způsobem měla být ovlivněna až čtvrtina Američanů s volebním právem. Facebook kvůli skandálu ukončil se společností Cambridge Analytica spolupráci.

Společnost je nyní pod tlakem americké i britské vlády, aby vysvětlila svou roli v národních volbách. Britská komisařka pro informace Elizabeth Denhamová řekla, že společnost nespolupracuje na vyšetřování a úřad tak požádá o soudní příkaz, aby její činnost mohl prošetřit.

Cambridge Analytica je známá především jako technologický konzultant, který v minulosti na síti monitoroval cílové voličské skupiny a následně jim posílal individualizované zprávy, které měly ovlivnit jejich rozhodování. Odhalené ilegální praktiky však doteď nebyly známy. Například špiony společnost využívala především za účelem získávání inkriminujících tajemství. „Děláme víc než to. Hledání špíny je zajímavé, ale stejně efektivní může být i setkání se subjektem, při kterém mu můžeme dát nabídku, jež se neodmítá, a mít to celé natočené,” říká Nix v rozhovoru s novináři v utajení, kteří vystupovali jako vlivná rodina ze Srí Lanky, jež chce v zemi získat politickou moc.

Nix v rozhovorech také navrhuje, že ředitel politické divize Cambridge Analytica Mark Turnbull může během operace vystupovat v přestrojení a získat materiál, který bude vhodný k následnému vydírání. Nix dále zmiňuje i sexuální skandály: „Můžeme poslat nějaké holky k protikandidátovi domů. Můžeme vzít s sebou na dovolenou nějaké Ukrajinky... Víte, jak to myslím.” Nix v rozhovorech zdůrazňuje, že Cambridge Analytica podobné techniky při své práci běžně využívá. Nejčastěji společnost a její členové však vystupují pod jinými jmény, aby nebyly žádné záznamy o jejich zapojení. „Nikdo nesmí vědět, že jde o propagandu. Jakmile vás napadne, že je to propaganda, budete si klást otázku, kdo si ji objednal.”

Společnost ve svém vyjádření označila obvinění za vykonstruovaná a zavádějící. Nix řekl, že se pouze přizpůsobil konverzaci, kterou reportéři začali a že se jednalo o pouhou chybu v úsudku. Data uživatelů Facebooku získala společnost podle Nixe rovněž oprávněně.

Reklama

Doporučované