Hlavní obsah

Jak dopadly polské volby podle predikce Seznam Zpráv

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Polsko ještě sčítá hlasy.

Reklama

Průběh sčítání se zadrhl, nyní je sečteno něco málo přes polovinu okrsků. Podle predikce polské volby v boji o většinu vyhrává opozice.

Článek

Nad ránem média přinesla zprávu, že sčítání postupuje pomaleji, než se čekalo. Datoví analytici Seznam Zpráv proto připravili zrychlený predikční model, který testovali na českých a slovenských volbách. Z něj vyplývá, že se nyní v Polsku lámou poměry.

Predikční model vznikl jako informační opora, pro období pomalého průběžného sčítání. „Zhruba v 10 % volebních místností jsme odhad nemodelovali vůbec (pravděpodobně je mezi nimi více měst než venkova). Model pro Polsko není na polském hlasování vyzkoušen, a proto neexistují odhady pro interval spolehlivosti,“ vysvětlují autoři predikce.

Model ukazuje výhru Práva a spravedlnosti, ale celkovou převahu dosud opozičních stran:

Abychom mohli zobrazit výsledky v mapě, je nutné znát data za jednotlivé okrsky, potažmo okresy či kraje. Ty sice polský statistický úřad zveřejňuje, ale sečteno je zatím jen něco přes polovinu okrsků, tedy ještě menší díl samotných odevzdaných hlasů.

V tuto chvíli nejsou známy konečné oficiální výsledky

Mapy obsahují podrobnější data z exit pollu agentury Ipsos, ovšem jen na úrovni krajů (vojvodství). Detailní zisky stran zveřejníme až na úroveň jednotlivých obcí okamžitě, jak bude sčítání dobíhat do finále.

Jak číst kartogramem: I zde se výsledky ukazují podle vojvodství (stejně jako v mapě výše), avšak ta jsou na mapě zobrazena s ohledem nikoli na jejich geografickou rozlohu, ale s ohledem na počet obyvatel.

Předseda polského Senátu Tomasz Grodzki z opoziční Občanské platformy průběh sčítání nedělních voleb zkritizoval a použil dokonce slovo „bordel“. Zmatky podle něj způsobilo spojení parlamentních voleb s referendem prosazeným vládní stranou PiS. V minulosti Polsko už ráno zpravidla znalo téměř kompletní výsledky voleb, informují Seznam Zprávy.

Grodzki se pro server Onet.pl také vyjádřil k otázce na jméno budoucího premiéra pravděpodobného kabinetu složeného ze současných opozičních stran. „Bude to koaliční vláda. Moje představivost je bohatá a Donald Tusk už v zásadě vším byl. Nic konkrétního nás netlačí. Jde o Polsko. Jde o to, aby ta vláda rychle fungovala,“ prohlásil Grodzki.

V opozičních řadách se před volbami čile spekulovalo o tom, jestli Donald Tusk ustojí svou pozici lídra, i pokud přímo nevyhraje.

I politolog Jakub Stauber se domnívá, že Tusk nemusí mít návrat do čela vlády jistý. „Podle mě bude hodně záležet na konkrétním rozložení sil, od čehož se budou odvíjet další kroky při sestavování vlády. To znamená, že např. KO může chtít nominovat někoho ‚liberálnějšího‘, aby přesvědčila partnery k dohodě,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované