Hlavní obsah

Kdo bude prezident. Rozsudek i debata zamávaly s kurzy

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Andrej Babiš sice nyní posílil a odsunul Danuši Nerudovou na třetí místo, ale šance na zvolení má jednoznačně nejvyšší Petr Pavel.

Reklama

Sázkové kanceláře rychle zareagovaly na rozsudek osvobozující Andreje Babiše a jeho kurz nastavily před Danuši Nerudovou. Na vítězství to ale nestačí a oproti včerejšku ještě mírně posílil Petr Pavel.

Článek

Data ze sázkových kurzů ukazují šanci – pravděpodobnost – na to, že kandidát/ka vyhraje volby a stane se příštím prezidentem nebo prezidentkou.

Sázkové kurzy favorizují Petra Pavla, který se v šancích na vítězství v prezidentské volbě vyhoupl nad 50 procent (55 %). Do včerejška druhá Danuše Nerudová nyní poklesla z 27 na 20 procent. Andrej Babiš naopak posílil z 20 na 25 procent.

V prvním lednovém týdnu propadala Danuše Nerudová, zjevně jí škodí kauzy kolem Mendelovy univerzity, již coby rektorka vedla.

Včerejší odstoupení Josefa Středuly a podpora Danuše Nerudové mají na její šance malý vliv, neboť Středula se během podzimu dostal pod pouhá dvě procenta a jeho šance zůstávaly minimální.

Co jsou šance podle sázek

Šance podle sázek nejsou totéž, co předvolební průzkumy. Přestože se obojí vyjadřuje v procentech, šance na vítězství vypočítané podle sázkových kurzů se principiálně liší od toho, co měří průzkumy. Ty většinou odhadují procentní zisk hlasů ve volbách a pracují s reprezentativními vzorky populace.

Data ze sázkových kurzů na rozdíl od průzkumů výrazně častěji odrážejí názory informovaných lidí, kteří politiku sledují nadprůměrně a kteří jsou ochotni do svého názoru investovat vlastní peníze. Kurz sázkových kanceláří potom reflektuje názory těchto sázejících. Prvním a zásadním předpokladem pro kanceláře i samotné sázející je zájem o politiku a výborná orientace v ní.

Analytici Seznam Zpráv dlouhodobě sledují vývoj sázek a přepočítávají podle nich šance na zvolení prezidentem či prezidentkou.

Dlouhodobým hlavním favoritem byl Petr Pavel a ten své vedení udržel až do těchto dnů. Slabší období měl u sázkařů jen dvakrát: na počátku léta a pak v první polovině prosince, kdy ho předstihl nejdřív Andrej Babiš, pak Danuše Nerudová.

U Andreje Babiše bylo vidět, že mu nejdřív jen pomalu zabrala jarní billboardová kampaň, na začátku léta se vyhoupl do vedení, ale v průběhu prázdnin ztrácel zejména vinou agresivní volební kampaně. Až do konce října mu šance na zvolení českým prezidentem klesaly.

Ekonomka Nerudová klesá

Danuše Nerudová, profesorka ekonomie a donedávna rektorka Mendelovy univerzity v Brně, kterou Josef Středula dočasně na začátku května předběhl, o účasti v prezidentské volbě uvažovala, ale dlouho ji nepotvrzovala, až do konce května 2022. 

Josef Středula kandidaturu ohlásil dříve. Od 1. května začala mládežnická organizace ČSSD Mladí sociální demokraté sbírat podpisy na jeho kandidaturu. Středula se vyjádřil, že nechce být politickým nominantem, ale občanským kandidátem. To se mu ale nepodařilo, podpisy od občanů nezískal a nakonec se vzdal své kandidatury úplně ve prospěch Danuše Nerudové, jíž v přímém televizním přenosu vyjádřil podporu.

Jak ukazuje vývoj srovnání Danuše Nerudové a Andreje Babiše, šance jsou nyní značně vyrovnané. Aktuální zhoupnutí Andreje Babiše vzhůru a Danuše Nerudové směrem dolů se může ještě změnit.

Srovnání šancí Petra Pavla a Andreje Babiše ukazuje, že Petr Pavel je stále jasným favoritem voleb.

Poslední graf ukazuje vývoj šancí všech relevantních kandidátů na post hlavy státu až do listopadu loňského roku. Karel Janeček a Alena Vitásková se už v létě propadli pod dvě procenta a v šancích sledovaných osobností se už nijak neprojevili. Od září pak klesal i šéf odborů Josef Středula.

Trojice kandidátů, kteří se účastnili minulé prezidentské volby – Pavel Fischer, Marek HilšerJiří Drahoš –, se v šancích zatím nijak výrazně neprojevila.

Všichni tři se uplatňují v politice – byli zvoleni do Senátu, kde jejich práce není příliš vidět. Největší šanci na zvolení (osm procent) měl na jaře Pavel Fischer, který je z nich coby častější host televizních debat nejviditelnější a který byl také nyní třetí v pořadí v celkových šancích na zvolení na Hrad. To se v průběhu léta změnilo a Fischer se propadl pod pět procent.

Marek Hilšer měl šanci na zvolení necelá tři procenta, Jiří Drahoš, který se přitom v minulých volbách dostal do druhého kola, pouhé procento a půl. V průběhu července 2022 se Jiří Drahoš propadl pod jedno procento a ani neprojevil zájem o kandidaturu na post prezidenta.

Jak šance (pravděpodobnosti) počítáme

Kurzy jsou odhadovaná šance, že kandidát zvítězí, plus marže sázkové kanceláře.

Pro přepočet na šance je nutné vyřadit nerelevantní kandidáty (s kurzem odpovídajícím méně než 1% šanci). Ty ostatně sázkové kanceláře přidávají často hlavně proto, aby zvýšily atraktivitu sázek. Kurzy na tyto kandidáty jsou velmi vysoké právě proto, že skutečné šance na jejich zvolení jsou mizivé.

Ve druhém kroku pak bylo nutné odečíst marže sázkových kanceláří. Šance kandidátů a kandidátek zachycené v grafu jsou výsledkem těchto operací.

Přehled obsahuje všechny relevantní kandidáty a kandidátky. Pro přepočet na šance je nutné vyřadit ty, jejichž kurz neodpovídá ani jednoprocentní šanci na zvolení.

Reklama

Doporučované