Hlavní obsah

Superbouře Harvey: 30 mrtvých, nezvěstní, aligátoři na útěku a chemička před explozí

Večerní zprávy, středa 30. 8. 2017.

 

Reklama

Jedna z největších přírodních katastrof v amerických dějinách pokračuje. Tropická bouře Harvey směřuje na východ a po Texasu pustoší i sousední i Louisianu. Vytrvalé deště ale pokračují v dosud nejhůře postiženém Houstonu. Nejen tady ale Harvey překonává některé z historických rekordů.

Článek

Počet mrtvých během rozsáhlých záplav, které způsobila bouře Harvey na jihu Spojených států, stoupl nejméně na třicet. S odkazem na místní zdroje z Texasu to napsal The New York Times.

Jiné agentury uvádějí menší počet obětí. Bilance obětí hurikánu zatím není konečná a úřady se obávají, že po opadnutí vody objeví větší počet mrtvých - i vzhledem k desítkám nezvěstných.

Rekordní americký déšť

Skoro jeden metr a dvaatřicet centimetrů. Tolik napršelo v jednom z texaských okresů nedaleko Houstonu od okamžiku, kdy Harvey udeřil na pevninu. Je to americký rekord pro dosud měřené bouře, s jedinou výjimkou: Silnější srážky přinesla jen cyklona Hiki na Havajské ostrovy v roce 1950. Meteorologové navíc varují, že v Texasu bude dál silně pršet přinejmenším do čtvrtka.

Nejdražší živelní pohroma?

Dosud tento neblahý titul patřil hurikánu Katrina, který zpustošil New Orleans v Louisianě – státě, kam teď míří i Harvey. Škody pojišťovny vyčíslily na bezmála 81 milionů dolarů. Podle agentury Bloomberg by ale Harvey Katrinu mohl překonat. Některé z odhadů pojistných škod míří až k částce 100 miliard dolarů, tedy v přepočtu 2,2 bilionu korun.

Chemičky pod vodou, nebezpečí výbuchu

Škody jsou tak rozsáhlé i proto, že Harvey devastuje nejen jednu z nejbohatších oblastí Spojených Států a Houston, čtvrté nejlidnatější město země. A to není vše. Okolí Houstonu je centrem amerického těžařského a chemického průmyslu. Voda zaplavila několik továren na výrobu chemikálií a zatím není možné vyloučit, že došlo k jejich úniku. V jednom ze závodů nedaleko Houstonu hrozí exploze skladu umělých hnojiv. Ty musí být skladovány v chladících zařízeních, které ale voda vyřadila z provozu. Firma ohlásila, že jejich teplotu monitoruje na dálku, víc ale zatím dělat nemůže.

Aligátoři a nebezpeční mravenci

Skrz díru v plotě připlavili nemilé překvapení jedné z obyvatelek Texasu spolu se záplavovou vodu i dva aligátoři. Povodeň dosáhla až k rezervacím, ve kterých žijí stovky plazů. Úřady vydaly varování, že se mohou objevit v ulicích.

Na hladině v zaplavených místech se také objevily obří hejna extrémně agresivních červených mravenců, jejichž pokousání může alergikům způsobit v krajním případě až smrt. Ve vodě přežívají na vorech z mrtvých těl svých druhů.

Boží ruka

Ze záplav se stala i náboženská záležitost. Za boží trest za homosexualitu už několik let označuje přírodní katastrofy kazatel a bývalý člen volebního týmu prezidentského kandidáta Teda Cruze Tony Perkins. Teď voda zpustošila i jeho dům. Za boží trest ostatně některé křesťanské skupiny v Americe označovaly už bouři Sandy v roce 2012. Tehdy se k jejich tvrzení přidalo i několik muslimských imámů z USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované